«Аз Буки Веди» винаги носи победи!

baraban.bg

«Аз Буки Веди» винаги носи победи!

az-buki-vedi   Българите са разпръснати навсякъде по света. Една от многобройните диаспори е тази в Украйна. Българите тук  активно участват в обществения, политическия, икономическия живот на Украйна. Работят десетки дружества и организации, целящи запазването и развитието на българщината. Не малко внимание се отделя на образованието. Българският език и литература се изучава като предмет в много от българските села. Но както в България, така и в Украйна, икономическото положение на хората ги кара да търсят по-добър живот в градовете. Поради многобройните училища и гимназии там, обучението на роден език, литература и история е малко по-сложен въпрос поради факта, че не всички българчета посещават едно и също училище. По този начин се осъществява асимилацията им от местното население. Единствената среда, където те имат възможността да говорят на български език, е семейството или роднините, останали да живеят на село. 

   Всеукраинската обществена организация Конгрес на Българите в Украйна начело с Юрий Иванович Граматик, пое идеята за създаване на български неделни училища в украинските градове, където има значителен брой българи. Днес тези училища, или български културно-просветни центърове «Аз Буки Веди», работят в Одеса, Иличевск и Измаил. Повече за дейността и резултатите на ръководеният от нея център „Аз Буки Веди“, разказва Екатерина Андреевна Гержик:  

 

Г-жо Гержик, разкажете с какво се занимава Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“...

   Центърът работи два дни в седмицата (събота и неделя), с по седем групи в една смяна ( 7 групи 1- 4 клас, 7 групи 5-9 клас), в следните градове на Украйна: Одеса, Измаил, Иличовск . Изучаването и разделянето на  групи е осъществено според регламента, одобрен със заповед на Министерството на образованието и науката на Украйна №128 от 20.02.2002 година. Центърът посещават повече от 150 ученици на възраст от 5 до 17 години.  Езикът на обучение е българскиДецата изучават български и английски език, история на България, човекът и обществото, роден край, география на  България. С цел повишаване творческите способности на учениците и развитие на тяхната личност, са открити следните кръжоци: вокален, хореографски и художествено-естетически. 

 

Как могат да се запишат при вас нови ученици, каква е процедурата, какви са изискванията ?

   Основния прием в центъра се провежда през месеците май - августПриемат се деца във възраст  5 - 17 години. Необходимо е да се представи заявка от родителите и да се попълни анкета с личните данни на детето и родителите. 

 

Има ли интерес от страна на учениците да се занимават в Центъра?

   Създаването на високо организиран учебно-възпитателен процес в заведенията, където особено внимание се отделя на индивидуалността на детето, развитие на способностите му в изучаването на български език и  литература, история,  традиции, обичаи, дава резултати. За времето на тяхното съществуване, учениците на българските - културно просветни центрове «Аз Буки Веди»,  заедно с учителите, подготвиха и показаха пред българската общественост на високо ниво своята културно-образователна дейност:

- участие в областната  езикова олимпиада по български език и литература в гр. Одеса - 2010 г.

- литературно-музикална програма на тема: «24 Май - Ден на славянската писменост, култура и просвета» - 2009 г.

- открит урок на тема: «22септември - Ден на Независимостта на България»;  «21 февруари - Ден на родния език»;

- кръгла маса посветена на Деня на народните Будители,

- обичаи и традиции на Коледни и Новогодишни празници, Мартеница;

- празнично тържество посветено на 3 Март - Деня на Освобождение на България от турско робство;

- Великденски изложби;

- участваха в Международни конкурси за детски рисунки на тема: «България в моите мечти» РБългария  - 2009, 2010 г.; «Баба Марта» 2009 г., 2010 г. – Франция 1 и 2 награда.

- литературния конкурс на тема: «Да се завърнеш в бащината къща» (Димчо Дебелянов) - къде се завръща българинът, който живее в чужбина? - (2009 г.), «Български народни приказки - извор на мъдрост и доброта в моя свят» - 2010 г., организирани от Държавната агенция за българите в чужбина - РБългария;

 - Международен детско - юношески конкурс за народно пеене «Прехвръкна птиче»  - 2010 г., организиран от Държавната агенция за българите в чужбина – РБългария;

- участие във Всеукраински фестивал-конкурс (в рамките на градски)  «Таланти твои сме, Украйно», премия -  Лауреат I степен в номинация вокал и хореография.

- участие в Международен детски фолклорен фестивал "Всі ми діти твої, Україно!» гр.Одеса

- участие в Одески детски фестивал на националните малцинства  «Вся Одеса» - премия Лауреат I степен;

- участие в откриването на паметника в гр. Одеса на българския революционер, писател, публицист Христо Ботев с музикално -литературна композиция «Безсмъртният Ботев»;

Фото - изложба «Стари снимки - памет на епохата» гр.Одеса

 

С кого си сътрудничите най-често?

   За осъществяване на организирана образователна дейност  Конгресът на българите в Украйна   активно сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науките на РБългария, Министерството на образованието и науките на Украйна, Асоциацията на българските училища в чужбина, Одеското областно и градско управление на образованието и науките, Одеското управление на националностите и религиите на Областната държавна администрация, Културно - просветното дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи «Родолюбец» - гр. София.

   Съгласно указа на Министерството на образованието и науките на Украйна № 1020 от 10.11.2009 г., български културно- просветен център «Аз Буки Веди» при Конгреса на българите в Украйна  е утвърден като член на Обществения съвет на ръководителите на образователните програми на Всеукраинските обществени организации на националните малцинства на Украйна при Министерството на образованието и науките на Украйна.

 

Подпомага ли ви България в осъществяването на вашата дейност?

   Конгресът на българите в  Украйна успешно представи своя проект за български културно - просветен център «Аз Буки Веди»  по приетата с Решение № 146 от 12 март 2009 г. на Министерския съвет на РБългария и Министерството на образованието, науката и младежта на РБългария  Национална програма  «Роден език и култура  зад граница».

 

Ще споделите ли какво смята да реализира "Аз Буки Веди"?

- Провеждане на Всеукраински семинар за учителите от неделни български училища;

- учебна езикова практика за учители и ученици в РБългария;

- културен обмен сред  ученици от българските неделни училища в чужбина; 

 

Очаква ли се откриване на нови центрове?

   Да, наистина Конгресът на българите в Украйна планира в бъдеще да разшири своята образователна дейност и в други региони на Украйна.

 

Вашите пожелания към читателите по повод 24-ти май?

   Искам да предам моите най-добри пожелания за здраве, щастие и благополучие на всички сънародници. Всяка година на този красив празник в разгара на пролетта, отбелязваме святото дело на равноапостолите св. Кирил и Методий, сътворили Азбуката и дали право на българите и всички славяни да се гордеят заслужено със своя принос в градежа на модерната европейска цивилизация.

   Ние имаме пълно право да се гордеем с дълбоките си корени, с блестящия талант на дейците на българската просвета и култура, с интелектуалния потенциал на нацията.

 Честит празник!

 

ukraynaРазговора проведе

Максим Димитров,

Информпортал «Българите в Украйна»  www.bg-ua.org

Одеса, Украйна

baraban.bg ©

Top Desktop version