Реформата на театрите - отначало, 20 години по-късно

baraban.bg

Реформата на театрите - отначало, 20 години по-късно

maski2   Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. С изпълнение на заложеното в документа започва реформата в системата на сценичните изкуства, чиято цел е да се постигне оптимален тонус на културните институти, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

   Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда Новият драматичен театър „Сълза и смях” да се преобразува чрез вливане в Народния театър „Иван Вазов”; Държавният музикално драматичен театър „Кадрие Лятифова”, Кърджали – чрез вливане в Драматично-кукления театър „Димитър Димов” – Кърджали; ДМДТ „Назъм Хикмет”, Разград – в Драматичния театър „Антон Страшимиров”, Разград; Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”, Смолян – в ДТ „Н. Масалитинов” – Пловдив.

   Три филхармонии – в Шумен, Враца и Видин, ще се преобразуват в симфониети, а оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив стават държавни опери. ОФД – Варна и ДТ „Стоян Бъчваров” в града се обединяват в Театрално-музикален продуцентски център, а ДМТ „Ст. Македонски” и балет „Арабеск” – в Държавен музикален и балетен център – София.

   ДКТ „Сава Доброплодни” в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри.

   С извършените преобразувания се постига оптимизация и повишаване ефективността на дейността на новите структури и увеличаване публичния ефект от нея. Целта е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип, адаптиране на репертоарните планове в условията на съвременните изисквания и съобразяването им с регионалните особености, социална среда, интереси и естетически вкус на публиката.

baraban.bg ©

Top Desktop version