Започват археологически разкопки в Сливенско

baraban.bg

Започват археологически разкопки в Сливенско

Diana_i_Joro   Ръководителят на разкопките в Сливенско Диана Димитрова от Археологическия институт с музей при БАН, председател на сдружение ТЕМП и директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Историческият музей в Сливен сключи договори с Археологическия институт с музей към БАН, а също и с Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП), за продължаване проучването на тракийското наследство в Сливенския край, съобщи неговият директор Георги Кюпчуков. Община Сливен осигури 60 000 лв. за разкопки. Това дава възможност да продължи проучването на тракийски могили в Долината на тракийските царе, която, оказа се, обхваща по-голям ареал, като продължава от Казанлък до големия завой на р. Тунджа в Ямболско - теза, формулирана и доказана от основателя на експедиция ТЕМП д-р Георги Китов. Екипът започва проучването на т.н. Крастава могила до сливенското село Драгоданово, където преди две години е засякъл иманярска яма, от която очевидно е извадена колесница. Ръководител на разкопките е Диана Димитрова от Археологическия институт към БАН.

   Регионалният исторически музей работи съвместно с експедиция ТЕМП на територията на община Сливен от 2007 г. насам. До момента са открити три царски погребения и още десетки други, от времето между класическата тракийска епоха и на римското присъствие в Тракия, с десетки уникални предмети от бита на тракийските аристократи – няколко ритона от различен материал, златна маска, пръстени, златен нагръдник, много луксозни съдове. Според договора, всички открити предмети остават собственост на сливенския музей.

   И в момента музеят гостува с 68 експоната, представящи тракийската цивилизация, в изложба на Националния исторически музей.

baraban.bg ©

Top Desktop version