"Археологическо лято 2010" представя сливенският музей

baraban.bg

"Археологическо лято 2010" представя сливенският музей

muzey 

   Традиционната вече изложба, представяща находките от отминалото археологическо лято, представя Регионалният исторически музей в Сливен. Това е четвъртата поред година, в която сливенските археолози работят съвместно с Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП). По ред причини последният сезон бе твърде кратък и проучените могили са само две – край селата Драгоданово и Трапоклово, но находките са многобройни, а сред тях има и особено ценни, припомня археологът Николай Сираков. Особено интересен е гробният инвентар, положен като дар при погребението на знатна тракийка в известната сред местното население „Крастава могила”. „Накитите и култовите предмети, открити в гроба сочат, че това е била лечителка - гадателка. Много рядко се намират такива неща. Ще покажем култови предмети, с които гадателката е извършвала своите ритуали” обяснява Николай Сираков. 

 

   От близо 80 находки, в изложбата засега са представени около 20 – уникални златни и сребърни накити, глинена лампа, глинени съдове. Някои от най-интересните находки, като големите бронзови съдове с пластична украса, все още се реставрират и ще пристигнат в Сливен по-късно.

   Изложбата ще бъде открита официално в 17.30 ч. днес, 22 октомври, а от 18 ч. пред музея спектакъл "Мистерии в долината" ще изнесе Общински театър "Любомир Кабакчиев" – Казанлък.

baraban.bg ©

Top Desktop version