Археологическо лято`2009

baraban.bg

Археологическо лято`2009

Сливен

    Втора тракийска могила проучва екипът на ТЕМП, съвместно с Регионалния исторически музей. Тя е край сливенското село Крушаре и понеже досега е била безименна, получи името на покойния ръководител на експедицията – д-р Георги Китов, обясни Диана Димитрова от Националния археологически институт с музей, която сега ръководи разкопките, а преди това дълги години е работила в ТЕМП.

   В проучената вече Попова могила в района на с. Трапоклово, бяха разкрити тракийско погребение чрез трупоизгаряне от ІV в. пр.н.е. и вторичен гроб от ІІ в. след Христа с трупоизгаряне на място и положени богати гробни дарове. Сред тях са дървено сандъче с украса от слонова кост, златен пръстен с камък Тигрово око, обработен като гема, костени игли за коса, съдове, както и добре запазени обувки-мокасини от кожа и плат,  с големина, подходяща за дете или жена.

pr.jpg1

 

 

Нова Загора

   И това лято най-активно работят археолозите в Новозагорско – причината е и бъдещата магистрала Тракия, която предстои да премине през редица археологически обекти.

   Един от най-интересните обекти е селище от ранната и късната желязна епоха. Миналата година там бяха направени сондажи, сега се проучва цялостно, но едва ли ще бъде завършен. Марлена Кръстева от Националния археологически музей и Татяна Кънчева-Русева от Историческия музей в Нова Загора, проучват двете части от селището, разделено с река. Разкрити са частично жилища от късната желязна епоха - с голямо количество стенна мазилка, основи на пещи и много керамика. Част от съдовете са на място.

Nova_Zagora

baraban.bg ©

Top Desktop version