Сензационна находка на сливенския Хисарлък

baraban.bg

Сензационна находка на сливенския Хисарлък

Tuida_tunel  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Подземен тунел, който свързва крепостта в местността Хисарлъка край Сливен с течащата под хълма река Новоселска, откриха археолози. Съоръжението излиза от крепостта и слиза стръмно надолу. Слиза се по каменни стъпала, засводяването е с тухли, като са запазени  и дървени подпори. Откритата керамика е от V – VІ век, а уникалната находка е свещ, на която е запазен включително фитилът. Тя е била поставена в ниша в тунела.

   За това съоръжение се знае още от края на 60-те години, когато са започнали първите по-сериозни разкопки за проучване на ранновизантийската крепост, продължила съществуването си и по време на първата българска държава. Те носят и името на крепостта – Туида, а тунелът тогава е хванат от долната му страна, при изхода към реката. Съоръжението е уникално и единствено запазено в цялостния си вид в страната, смятат археолози. Още по-любопитното е, че успоредно на него над земята има укрепен коридор – две солидни стени, които също се спускат по склона и стигат до реката. С това бранителите на крепостта са били двойно подсигурени по отношение на водоснабдяването, смята ръководителят на разкопките Николай Сираков от Регионалния исторически музей в Сливен. По коридора са могли да ползват и животинска тяга, а при евентуалното му превземане остава подземният тунел, който може да се използва и за бягство.

   Настоящите разкопки на Туида започнаха като спасителни. Община Сливен предприе укрепване на свлачище над пътя, който минава покрай западната крепостна стена, при което излязоха части от стената, допълнителни съоръжения към нея, както и очакваното от археолозите начало на тунела. 

Tuida_tunel_2

svesht_ot_tunela_v_Tuida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version