Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Блогът на Иво Беров

Отворено писмо до българите по повод дрязгите им с Англия

Ivo_Berov 

Уважаеми българи,

   Тъй като вече стана едва ли не всенароден обичай да се пишат отворени писма до всеки и до всички, най-вече до англичаните, защото англичаните били гонили българите от Англия / от Англия, представете си !/, реших и аз по този повод да напиша едно отворено писмо към всеки и към всички, но най-вече към българите този път.
...
   Уважаеми българи,
   Искам веднага да споделя с вас два сигурни и безотказни начина да не бъдете никога и по никакъв повод гонени от Англия. Първият от тях, между другото е два пъти по-сигурен и безотказен от втория.
   Не ходете в Англия. Това е първият начин.
   Вторият начин е - ако ще ходите там, ходете само с пари. С много пари. Колкото повече пари, толкова по-добре. Защото толкова повече своеобразия можете да си позволите. Толкова по-ярко можете да изразите своите битови, родови, и национални особености. Онези, заради които бихте били изгонени, ако нямахте пари.
   Знам какво ще ми възразите. Ще кажете, че ходите в Англия тъкмо за да изкарате пари. / Аз пък за малко щях да си помисля, че към Англия ви води единствено природната любознателността и желанието да научите повече за историческите и културните забележителности на тази далечна страна/
Само че тук ще трябва да ви издам една дълбока, вековна и ревниво пазена тайна.
   Знам, че вие сте умни, възпитани, образовани, учтиви, приветливи и чистоплътни, знам че не сте никак завистливи, че мразите далаверите, мошеничествата и кьоравото, знам че сте трудолюбиви, честни и почтени, знам че сте добронамерени към чужденците и малцинствата и ненавиждате простащината.
   С типичното си английско самомнение, северна студенина и имперска надменност, обаче, англичаните, колкото и чудно и неразбираемо да ви се струва това, са построили своята индустрия и търговия, изградили са своята демокрация, своята държава и своята цивилизация за самите себе си, а не за нас българите, макар да сме известни в целия свят със своя ум, възпитание, образование, учтивост, приветливост, чистоплътност, липса на завист, непоносимост към мошеничествата, далаверите и кьораво, с трудолюбието, честността и почтеността си, с доброто си отношение към чужденците и малцинствата и непоносимостта си към простащината.
   Та каквото са направили англичаните, направили са го за англичаните, а не за нас, или за който и да било друг – това е тайната.
....
   И заради тази английска надменност и студенина, затова им имперско високомерие, ние българите бихме имали пълно право да им кажем : „ Ваш,та мама деба английска, к,во се пра,ите на отворковци бе, наш,та държава е три, четири, ако не и пет века по-стара от ваш,та мама, тоест държава, а пък наш,та култура е два, три, ако не и четири пъти по-културна, от английската, бе ваш,та култура английска, тоест ваш,та мама такава”
   И само нашето българско възпитание и учтивост, само прословутата ни изисканост и нетърпимост към всички прояви на простащината ни пречи да ви речем: „ Абе вашта мама английска „…и останалото.
   Уважаеми българи, ние всички си знаем, че повечето от българите, които англичаните гонят от Англия / от Англия, представете си !/ не са никакви българи, още по-малко уважаеми, а са най-обикновени цигани, макар да са роми, също както английските индийци са всъщност роми, тоест вид цигани, макар да са англичани.
Трябва да си признаем, обаче, че нашите роми, тоест цигани са си наша грижа, наш кахър, наш дерт, наша си работа и наш проблем, точно както техните си индийски цигани са си техен кахър, техен дерт и техен проблем, така че ние не можем да искаме те приобщават нашите цигани към Англия, така както те не искат от нас ние да им приобщаваме техните индийци към България. И със сигурност няма да ни се разсърдят, ако започнем да гоним всички индийци, които в качеството си на английски роми и членове на Европейския съюза нахлуят в България / в нашата България, представете си !/ да търсят работа и препитание.
И сега искам да споделя с вас основната причина, която ни прави неспособни да решим ромския, тоест циганския проблем.
...
   Уважаеми българи,
   Ние не можем да решим проблема /грижата, кахъра, задачата/ с циганите в България, защото не можем да решим проблема /грижата, кахъра, задачата/ с българите в България.
   Доста от нашите властници мислят, че този проблем би могъл да се реши по английски – като се изгонят от България всички българи и всички цигани. И наистина, ако от България се изгонят всички цигани, българи и други подобни, то сякаш проблемът с циганите, българите и другите подобни в България ще се разреши от самосебе си .
   Може би водени от подобни съображение българските власти се справят с изгонването на българите и циганите от България много по-успешно отколкото англичаните се справят с изгонването им от Англия.
   Успехът на този английския подход към българите в България, обаче е привиден. Привиден е, защото между гоненията на българите от Англия и гоненията на българите от България има една тънка, едва недоловима, и сякаш изплъзваща се от политическите и обществени наблюдатели разлика, която се изразява в следното. Едните гонения на българи стават в Англия, а другите гонения стават в България – това е тънката разлика.
...
   Уважаеми българи,
   С изключение на правителството, неговите приближени, водещите на сутрешните блокове, чалгарите, писачите на тъпи телевизионни смешки, Ники Дудука, Митьо Пищова, Андрей Матрака и разни подобни, българите в България се чувстват зле. / в България, представете си!/ Което е странно. Нали българите са създали своята държава един, два, три, ако не и четири века преди англичаните, нали тяхната култура е с един два, три, ако не и четири века по-стара от английската, да не говорим пък колко пъти е по-културна от тяхната.
   Може би това се дължи на обстоятелството, че българската култура е слабо позната или дори въобще непозната.
   За англичанина Исак Нютон, например се знае, че през 17 век е изследвал разлагането и природата на светлината, изчислил е скоростта на звука, разсъждавал е за произходът на звездите, измислил е теорията за цветовете и най-накрая е написал прочутия си труд Философие натуралис приципиа математика /Philosophiae Naturalis Principia Mathematica / в която обяснява движението на небесните тела и гравитацията. Труд с който преобразява света.
   Докато за българската наука и култура през 17 век нищо не се знае. За културата и науката през 16 век също нищо не се знае. И за културата през 15 век нищо не се знае. И за 14 век нищо не се знае. За 18 век вече се знае. Знае се, че един монах тъмен, непознат и бледен, наречен Паисий е написал книжле, в което припомня на българите, че са имали някога царство...
   Уважаеми българи,
   Вместо да негодуваме срещу англичаните, които гонят българите /българите, представете си !/, от Англия, под предлог, че са построили своята демокрация, общество и цивилизация за самите тях си, а не за нас, може би е по-добре и ние да съградим своя собствена си държава, общество и цивилизация за самите нас си. Но да ги съградим така, че да ни харесват, да се чувстваме добре и удобно с тях и да бъдем успешни чрез тях. Да ни е толкова добре в нашето си царство, че други разни народи, които не са успели да си построят хубави държави, да се натискат да идват при нас, а пък ние да ги гоним, ако им намерим нещо кусур.
...
   Уважаеми българи,
   Англичаните, като един задръстен и не съвсем развит народ, са построили своята демокрация, държава, общество и култура за едно примерно осем-девет- десет века.
   Ние като много по-окумуш, по-отворени и по-оправни от тях можем да свършим тая работа за едно петдесетина години само. А при съвременните технологии за по-малко даже.
   Откъде да започнем ли ?
   Може би първо трябва се откажем от първично-простоватите си представи, присъщи за недоразвитите племена, че някой як вожд ще въведе ред, ще въздаде справедливост, ще измъкне страната ни от блатото и ще я поведе напред.
   Още повече, ако този иначе наистина як вожд е необразован и първично-простоват като представите на недоразвитите племена.
   Можем също да се опитаме да бъдем поне толкова възпитани, образовани, учтиви, приветливи и чистоплътни, колкото Андрей Матрака се мисли за умен, колкото агент Димитър се мисли за почтен и колкото Венета Райкова се мисли за красива и обаятелна, например.
   Можем да отхвърлим далаверите, мошеничествата и кьоравото като обществени и лични ценности, можем да отхвърлим простащината като образец на управление, образец на поведение и условие за успех, може да решим да печелим чрез знания и почтен труд, може да...
   Ама всъщност, май много работи ни се натрупаха. А и много време ще ни отнемат всичките тия работи. Едно двайсетина, ако не и петдесетина години най-малко. По-добре да не си даваме толкова зор. Не си заслужава просто.
   По-лесно е да направим друго. Нещо, което съвсем малко време ще ни отнеме. Месец най-много.
   Да натирим тия десетина или стотина английски пенсионери, всъщност единствените май добронамерено настроени към нас англичани, да ги натирим обратно в Англия като отмъщение за накърненото ни достойнство и доказателство за националното ни величие.
   Да поръчаме на Божидар Димитров да разказва по телевизорите колко сме по- велики от англичаните и как докато ние сме заравяли тракийски съкровища в земята, те са се катерили по дърветата.
   Да поръчаме на разните водещи по сутрешните блокове, или въобще на разните водещи по телевизорите, на разните там черни и руси патки / или бяха златки/ да защитават българщината от попълзновенията на англичанщината, а също поръчаме на нашия външния министър да не се прави на тапа, ами да им удари на англичаните една нота, или каквото там му се викаше, а пък ние съвкупно да окнем : „ Абе ваш,та мама деба английска, кво се пра,ите на отворковци бе, наш,та държава е три, четири, ако не и пет века по-стара от ваш,та мама, тоест държава, а пък наш,та култура е два, три, ако не и четири пъти по-културна, от английската, бе ваш,та култура, тоест мама такава".

Написано първо в www.ivremena.com
 
С уважение : Иво Беров

baraban.bg ©

Top Desktop version