Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Чинтуловският манастир „Свети Илия“

manastir_Sv._Iliq_2manastir_Sv.Iliq_1

 

    Никой не е светец в селото си, може да се перифразира известната поговорка. И като всяко правило и това си има изключения – светците Илия и Димитър – братя овчари, работили някога си в село Касъмово (днешно Чинтулово). Съсечени до тамошното теке на дервиши заради вярата си, на гроба им започнали да стават чудеса. Мнозина намерили изцеление – и това продължава и до днес. А поговорката се потвърждава с факта, че не чинтуловци и сливенци идват тук, а повече хора от далечни места, включително от чужбина.

 

 

 

 

 

   Около 1829-1830 г. сливналията дядо Киро, по прякор Савака, изградил край село Касъмово гробница на братята-страдалци. Потокът от поклонници се увеличил. Тогавашните касъмци били сгрявани и обнадеждавани от почитта си към Илия и Димитър, но имали нужда и от храм. Изпратили прошение до Обикновеното народно събрание, за да превърнат текето (гробницата) в параклис. На 25.01.1905г.XIII ОНС разглежда прошението и взема решение. На 15.04.1905г. излиза указ №105, подписан от княз Фердинанд, публикуван в ДВ бр.100 от 14.05.1905г., с който се уважава прошението на Касъмово. На 20.07.1905г., Илинден, Сливенският митрополит Гервасий освещава гробницата и я нарича параклис „Св.Пророк Илия”.

   Самото теке се състояло от две стаи, коридор водещ към гробницата, самата гробница, стая след нея и друга стая със сервизно помещение. Така там се открила възможност за водене на отшелнически живот. Вече оформилият се манастир бил обслужван от две жени. Тук продължили да идват и мюсюлмани, които правели курбаните си най-вече на Гергьовден. След смъртта на жените, които го поддържали, манастирът започва да се руши и до около 1965 г. той рухва напълно. През 1999 г. започват възстановителните работи.

manastir_Sv.Iliq_3   Днес манастир „Свети Илия“ е един от най-спретнатите български манастири, благодарение най-вече на местният свещеник Мариян Ганев и клисарката Мария Василева, които подпомагани от дарителите, успяват да го поддържат в уютния му вид. Красивите стенописи продължава да дообогатява и иконописецът Живка Иванова. От няколко месеца насам те имат усърден помощник – мъж от Казанлък, който е намерил физическо и духовно изцеление тук и има намерение да се подстриже за монах. Така че, може би скоро в Сливенско ще има манастир в пълния смисъл на думата.

 

manastir_Sv.Iliq_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

manastir_Sv.Iliq_5manastir_Sv.Iliq_6

baraban.bg ©

Top Desktop version