Загадка за барабанчици, опознали Родината

baraban.bg

Загадка за барабанчици, опознали Родината

   Барабанейки по родните пътища, започнахме да реагираме по различен начин. Стискаме очи и бърчим нос, пристигайки в оселянена София, направила от всеки четвърти българин столичанин. Ако речем да се прошетаме по Черноморието, пишман ще станем, защото там е изсипан всеки втори кубик бетон. Но да оставим тези плачевни истини и да бръмнем из вътрешността.

   Без да подлагаме на съмнение интелигентността на драгите барабанчици, предлагаме една загадка, обилно гарнирана с фотоси, които показват устройството на два града. И за да не издевателстваме над уморените мозъчни клетки, предлагаме и няколко жокера:

   Още малко помощ, по отношение на разликите. От площада на единия град лъха прохлада от фонтаните и там хората намират красиви места за отмора. В другия град площадът е превърнат в паркинг и единственото, което гражданинът  получава, е допълнителна доза обгазяване, лавиране между колите и опознаване на различни марки возила. Крайния резултат е пълен  отврат и пожелание да не ти се налага да прекосяваш централното пространство, наречено площад. В двата града има скулптори – в единия броят им със сигурност надхвърля 100 и както се вижда, те са добре поддържани. За плахо приседналата мома, останала без ръце в другия град, няма коментар. Споменахме нещо за канали? Ах, да. И от там имаме снимки. Те също остават без коментар. Сравнението ни преминава и през фонтаните, през сгради на пъпа на града, през местата за отдих. Като ги споменахме, няма как да не ръкопляскаме на онзи град до голямата река, където цял остров е превърнат в невероятно добре поддържан парк без превозни средства и напълно достъпен за старо и младо.

   Тук любопитният барабанчик би се запитал какви хора управляват градовете и като добри съоркестранти, ще ви помогнем отново. В единия кмета е с развити крака, в другия – с развита глава, т.е. единия е спортист-футболист, а другия – само юрист. От там произтича и основната разлика – футболиста иска да направи от града гол стадион и неспирната сеч на дървета е ярко доказателство за тези му мераци, а юриста явно обича цветята и децата и набляга на детските площадки и красивия вид на града.

Жокерите май ви станаха много? А дано се сетите! За първия познал ще има и награда-изненада!

Латинка Минкова 

 

                         Град Х                                                                                                                Град Y

Picture_321

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture_065Picture_327

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Picture_324

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Picture_077Picture_325

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture_128

 

 

 

Picture_322

Ако смятате, че знаете отговора,

изпратете го чрез мейл-формата на сайта.

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version