По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

baraban.bg

По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

   След дълго прекъсване – поредният сливенски поход по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

   В него участват 38 души - дори хора, които са били и на един от най-големите (и изцяло пеши) походи през 1968 г., както и техни внуци. В настоящата година, когато честваме 175-годишнина от рождението на двамата войводи, това беше редно да се случи. Инициативата е на поета Христо Батинков, другият основен организатор е Георги Кошничаров. Христо Батинков спонсорира и похода, наред с Община Сливен, която осигури транспорта. 

   Пътят на четата (и на похода) почва от местността Янково гърло, където четниците преминават на българския бряг в нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. (18-ти срещу 19-ти по нов стил). Тук е първият от редицата паметници, които бележат героичния път на 128 млади мъже, тръгнали да умрат за свободата на България. Обелискът е внушителен, поставен за 100-годишнината от преминаването на четата и според кмета на близкото село Нов град Тодор Асенов се нуждае от ремонт, но добре е, че го има, защото днес едва ли някой ще тръгне да гради такива внушителни монументи.

   В музея на село Нов град са запазили и (май единствената) табелка – една от многото, с които през 1982 г. Любен Петков е маркирал пътя на четата. (Впрочем етнографската сбирка в този музей е такава, че да й завидят много регионални музеи). А впечатлението е, че и в това село, и във всички следващи, през които премина походът, кметствата и местната общност се грижат много повече от сливенци за паметта, свързана с тези български герои (имам предвид плачевното състояние до което е доведено последното място и крайна цел на четниците и на участниците в похода – историческата Агликина поляна в Сливенския балкан). Кметовете на селата, през които премина походът го очакваха като събитие – бе осигурен достъпът до паметниците, като тревата около тези, които са извън селото бе окосена, а кметът на Вишовград Иван Иванов бе изкарал по трудния маршрут до Канлъдере вода и храна за участниците. Там бе и първата нощувка на походниците, втората бе снощи на Бузлуджа.

   Днес походът продължава, за да приключи на Агликина поляна.

Още снимки от похода, вижте тук: https://www.facebook.com/yordanka.radantheva

baraban.bg ©

Top Desktop version