Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Най-после един съвременен музей...

   Културно-информационен център, в който липсва обичайната, отегчена от целодневното седене зад бюрото с няколко рекламни листовки върху него, чиновничка. Какво ще да е това? Ами идете и вижте – откриха го преди повече от половин година на 30 км от центъра на Сливен... в Ямбол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Дали ще се нарича „културно-информационен център“, дали „музей на бъдещето“ (предвид музейните експозиции, с които сме свикнали), но Безистена – знаковата сграда в центъра на Ямбол, вече впечатлява не само с външния си вид, но и със съдържанието си. И впечатлява не само любознателните пенсионери, но дори успява да отдели погледа на тинейджърите от екрана на смартфоните.

   Нека кажа най-напред, че това е пример за добре усвоени европейски пари по проект, който атрактивно представя културното и историческото наследство на Ямболския регион. Интерактивна експозиция, наречена „Влез в историята“, която не изключва и обичайните музейни експонати, но позволява на посетителя наистина да „влезе“ в миналото и да чуе гласа на богове, владетели и известни личности, да види 3D изображения на архитектурни и други туристически обекти, да раздвижи чудеса като „конския трамвай“ и ямболския Цепелин. Концепцията е изградена върху девиза на града - „Ида от древността, отивам в бъдещето”, на три нива. Първото (подземното) представя миналото чрез археологическото богатство и фолклорното наследство (кукерите, естествено) от фондовете на Регионалния исторически музей, църковното изкуство от фондовете на Художествената галерия, „Тунелът на времето“ с неговите завладяващи истории, „Кладенецът на времето“, от който може да си изберете маршрут за разходка из Ямбол. Всеки избира сам пътеката си, защото ако трябва да се изгледа и изслуша всичко, вероятно ще са необходими поне три дни. Основният етаж „Настояще“, с прекрасната си акустика, е многофункционална зала за съвременно изкуство, концерти, спектакли, симпозиуми, конференции. Бъдещето е някъде горе, очертало страховете и надеждите ни.

   А – и още към плюсовете на тази придобивка за Ямбол и пример за останалите градове: ентусиазираните гидове (водачи) в миналото, настоящето и бъдещето, като Елена Иванова и нейните колежки. И да не забравя – тази атракция все още се разглежда без пари.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   За зарибяване ето и интернет страницата www.bezistena.com. Има и фейсбук.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version