Европейската нощ на музеите и галериите в Сливен

baraban.bg

Европейската нощ на музеите и галериите в Сливен

Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Сливенските културни институти също се включват в поредното, 12-то издание. Ето какво предлагат те тази вечер:

 

   В Регионалният исторически музей проявите ще започнат в къщата-музей "Сливенски бит от 19 век". В 17.30 часа там ще бъде изнесено представлението "Има един народ" на театър "Класика" при ГПЗЕ "Захарий Стоянов". Посетителите ще имат възможност да затъкават вариант на традиционна тъкан, под ръководството на специалист, на два малки вертикални стана.

   Официалното откриване на Нощта на музеите е от 19 часа пред сградата на музея. Програмата предвижда от 19.10 часа изпълнения на детски оркестър от проекта на Георги Калайджиев "Музиката вместо улицата", с ръководител Радка Кусева. В 19.30 часа ще се състои церемония по връчване на награди на дарители на музея. В 19.40 часа участие ще вземе детски модерен балет "Барби" с ръководител Силвия Терзиева при Военен клуб - Сливен. В 20 часа е участието на дует Яна Чолакова и Силвия Гърдева при Военен клуб - Сливен, които ще изпълнят танц "Матрицата". В 20.10 часа ще бъде представена заключителната част на проекта "Еднакви в храма на Клио" на Регионален исторически музей, финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Публики". Актьорите от Кукления театър - Константина Самерджиева и Мустафа Масърлиев, ще представят постановка с кукли, дарени от дарители при кампания на музея. В 20.30 часа ще има изпълнение на класически балет "Адажио" при Военен клуб - Сливен, с ръководител Наталия Хаджикостова. В 20.45 часа ще се изяви китарен ансамбъл "Кода" при читалище "Зора", с ръководител Найден Дойнов. Програмата ще продължи в 21 часа с изпълнения на Детски комплекс - Сливен. Ще се включат Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм", с вокален педагог Елена Пеева, и Модерен балет "Грация", с художествен ръководител Юлия Кирова. Зрителите ще видят и изпълнение на танцов състав "Престиж", с ръководител Пепи Христова. То ще започне в 21.45 часа. В 21.30 часа в сградата на музея ще има реставрационно ателие, където реставратори ще демонстрират техники по реставриране на различни предмети и посетителите ще има възможност да се включат в него.

   Всички музейни обекти (включително крепостта Туида) са отворени за безплатни посещения от 14 часа на 21 май до 01 часа на 22 май.

baraban.bg ©

Top Desktop version