Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Поклонение пред Димитър Казака

 

   Едно истинско поклонническо пътуване осъществиха сливенски и новозагорски ученици, учители, музейни работници, представители на "Мати Болгария" в Сливен и Сливенската културно-просветна дружба в София. Целта му бе лобното място на знаменосеца от Ботевата чета Димитър Стефанов- Казака (Сливен 1854 – Кремиковци юни 1876 г.). Забравен доскоро, музейни специалисти върнаха паметта за този сливенски герой и поклонението пред гроба му в началото на юни е на път да се превърне в традиция.

   Роден в семейство на поборници за свободата, Димитър се включва в четата на Христо Ботев. След гибелта на знаменосеца Никола Симов - Куруто в тежкото сражение при Милин камък, войводата предава знамето в ръцете на младия сливналия (един от осмината сливенци в четата).

   След разбиването на основната чета и смъртта на войводата на 20 май 1876 г., с група четници Димитър, тежко ранен в крака, стига до Кремиковския манастир край София. Приети и укривани там, за да не навредят на манастирското братство, тримата другари на Димитър тръгват към Лозенската планина, а Димитър се укрива в близката околност. Предателство води до него турска потеря. Смъртта му в местността "Извора" е дотолкова мъченическа, че е породила сред местните хора легенди, подкрепяни от яростта на природните стихии всяка година в дните около гибелта на младежа.

   „Димитру Стефанову Казака, възстаникъ от четата на Хр. Ботйовъ, закланъ отъ турците през юний 1876 г., родомъ отъ г. Сливенъ“ пише на паметника му, въздигнат през 1912 г. от „неколцина кремичане“. От 1935 г., в деня на "Св. Дух", там се е правел възпоменателен събор, със съдействието на министерствата на Войната и на Просвещението, с представители на Светия Синод и хора от околните села. Пристигат и близките на Димитър Казака от Сливен, делегации от Сливенската община, на Сливенската и Ямболската организации на т.н. "културни дружби" в София, Сливенското студентско дружество и др. С прекъсването на тази инициатива, и до днес за паметника се грижат хората от Кремиковския манастир.

   Тазгодишното поклонение пред гроба на Димитър Казака естествено включваше и посещение на родното място и музея на неговия войвода Христо Ботев, както и на манастира, незабравил сливенския герой. То бе организирано със съдействието на Сливенската община, Регионалния инспекторат по образование, Регионалния исторически музей и с помощта на спонсори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version