Бегликташ – едно наистина магично място

baraban.bg

Бегликташ – едно наистина магично място

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Интересното е, че всичките ми познати са ходили в Приморско, но май никой не е ходил на Бегликташ, да не кажа, че не са чували за него... А то е само на 5-6 км от центъра на градчето, в посока Странджа. (Да не се бърка с Белинташ в Родопите, до Асеновград.)

   Пътят е ужасен, но част от него все пак може да се измине с кола. Аз лично си представях, че след като е скално светилище, ще е в някаква скалиста местност. Изненадата е пълна, когато излезеш на обширната равна поляна (зелена все още в този сезон) и видиш на другия й край огромни натъркаляни валутъци – магмени туфи според някои специалисти, дошли някога си от вулкан на близкия връх Китка. Траките, най-вероятно, са тези, които леко са дообработили камъните, сред тях и такива от по двеста тона – някои са сечени, а някои и местени. Древният обреден център датира от XIV в. пр. Хр. Някъде из мрежата ще срещнете, че светилището е открито чак през 2003 г., но не е вярно – вездесъщите братя Шкорпил, естествено, са били и тук. Не са видяли много, защото преди стотина и кусур години мястото е било обрасло с непроходима гора. През 2002 година започва разчистването, археологическото проучване и социализирането на обекта.  (Достъпът през 70-те и 80-те години на XX в. е бил невъзможен, тъй като теренът е влизал в границите на ловната резиденция „Перла“, ползвана от тогавашните ни велможи.)

   Светилището Бегликташ е с площ около 6 дка и в него траките са оформили обекти, позволяващи им да пресъздават орфическия цикъл, в който са вярвали, с обслужващите го практики – огромен долмен, няколко менхира, вани с улеи, изтичащи от тях за жертвоприношения, „брачно ложе“ за богинята Майка и бога Слънце, трон (вероятно за жреца, но на който може да се представите във фейсбук), лабиринт, огромния камък Апостол таш, подкопан така, че през процепа да преминават слънчевите лъчи в определени периоди, каменен астрономически часовник и пр. и пр. Просто трябва да видите всичко това. А между другото и ще се заредите енергийно, защото според радиестезисти, на Бегликташ текат реки от енергия.

   Колкото до името Бегликташ, то е от късно време, когато местното население събирало при тези камъни (таши) овцете, с които да платят данъка си в натура (беглик) на местния бей .

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version