Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Синият вир

  Може би е малко рано за разходка до Синия вир, тъй като гората е още гола, но се подгответе, най-приказното време (началото на раззеленяването) предстои. Мястото е прекрасно, а маршрутът е достъпен за всякакви възрасти.

   Синия вир наричат вира под малък водопад  (с височина 7 м) на Медвенската река, недалеч от с. Медвен. Минава се през селото. От центъра му има табели както за екоселище „Синия вир“, така и за екопътека със същото име. До селището всъщност може да се стигне с кола, оттам нататък тръгва пътеката и все покрай реката, след двайсетина минути стига до вира. Не си мислете, че това е някаква специално строена екопътека с мостчета, парапети, стъпалца и пр. човешки вмешателства, просто това е пътеката, която за стотици години хората са смогнали да отъпчат.

   Ако се покачите по скалите, в ждрелото над водопада ще видите още няколко малки водопадчета.  А ако сте по-печени туристи, може да се отклоните вдясно срещу течението на реката и нагоре по нея ще стигнете до водопадите „Скоковете“ (Малкия и Големия, съответно 8 и 12 м високи). Ако не сте – в селото има достатъчно къщи за гости...

 

baraban.bg ©

Top Desktop version