Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Аврамово, най-високата гара на Балканския полуостров

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Не бях се замисляла коя е, но ето че попаднах на най-високата жп гара на Балканския полуостров – Аврамово, 1 267 метра над морското равнище. Дотам се изкачва теснолинейката, която върви по линията Септември-Добринище. Изкачва се доста бавно, тъй като спирките са много – някои са само чешмичка край пътя (като при Света Петка, примерно, помашкото село с християнско име), а селото е някъде зад баира. В този сезон на всяка спирка слизат берачки на билки и горски плодове, задянати с огромни торби, от които стърчат хлябове за поне пет дена. Но иначе жп гаричките са много спретнати и поддържани, както е впрочем с всички места за обществено ползване (чешми, заслони и пр.) из Родопите.

   В отсечката от Велинград до Аврамово преброих 23 тунела, някои от които доста дълги. Добре че навремето (строителните войски, вероятно) са строили здравичко, че ако вземат да падат камъни, сещате се как се поддържат 23 тунела (не знам колко са по цялото трасе), след като голям успех за настоящата ни държава бе ремонта на едничкия тунел по магистрала Тракия. За отмъщение, може би, единствената разрушена постройка е на спирка Острец, където някога си е имало казарми.

   Самата гара Аврамово е като излязла от картинка и отвън, и вътре – свежо боядисано и чисто, явно някой чисти и не са туристите. Но това е само гарата, а как местните бабички се изкатерват до селото, от което на близкия баир стърчат само два-три покрива, не ми е ясно. Аз не се престраших. Иначе, ако сте навити на пешѝ туризъм, от гарата тръгват маршрути като Аврамово-Манашица-Куртово, сигурно има и други. Аз лично обиколих близките околности, само за да се убедя колко трудно се берат тези горски ягоди и не си представям как са пълнени щайги с тях, каквито има на Велинградския пазар (отделно всякакви други дребошлъци като боровинки, касис, малини, къпини и пр.) А пък това боровинките, след толкова обикаляне в борови и смесени гори, досега не съм видяла къде и на какво растат. Посочиха ми някакъв Мечи дол, ама не съм го търсила. Вие ако искате – лято е, пътувайте, може и до Мечи дол да стигнете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version