Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Мат и Мариам,

които дойдоха на сватбено пътешествие в Шивачево

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Мат и Мариам са млади американци, които предприеха първото си съвместно пътешествие и неговата крайна цел беше малкото градче Шивачево в България. Откъде знаят за него ли? Преди почти десет години, през 2008-ма, Мат Пардю пристигна в Шивачево като доброволец от Корпуса на мира на САЩ. Две години преподава английски език в местното СОУ „Георги Каравелов“. И други доброволци е имало тук, но никой не е влязъл толкова навътре в сърцата на шивачевци като това слънчево момче от Флорида, което заразява с оптимизма си. Приятел с всички от градчето, гост във всяка къща, и днес тук той е „нашият Мат“. Няколко спечелени проекта бележат престоя му, но това, за което шивачевци го споменават с добро и сега, е идеята му да им върне порутения градски стадион. Тогава просто им каза, че могат да си го направят сами.

   Сега, заедно със съпругата си, Мат е гост на Шивачево. И отново ни казва нещо, което би трябвало да знаем и сами. „Преди да дойда в България, живеех в Чикаго и идвайки в Шивачево, качеството ми на живот се подобри. (Въпреки малката заплата, с която е трябвало да преживява.) В Америка човек може и да печели, но няма време и приятели, с които да си харчи парите. Тук живях близо до природата, виждах откъде идват продуктите, с които се храня, разбрах, че човек може да прекарва по няколко часа на маса в приятни разговори. В САЩ може да има всичко, но няма такива дълги маси с хора, които се веселят.“

   От няколко години Мат Пардю работи в радио в Балтимор, а Мариам е учителка. Двамата явно имат еднакво отношение към живота и света и това им гостуване в България вероятно няма да е последното. Мат със сигурност ще иска да покаже Шивачево и на децата си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version