Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Царската къща в град Баня


   Резиденцията или „двореца“, както му викат в град Баня, Карловско, е по-точно къща, строена за  вила от цар Борис III в тогавашното село Баня. Някои казват, че избрал мястото заради минералната вода, други подшушват, че било заради местна любовница. Все едно, днес това е единственият неоспорван имот на царската фамилия. От година и половина е отворен за посетители, макар горният етаж, на който са осем спални със санитарен възел и баня с вана към всяка, членовете на фамилията да са си запазили за зор-заман.  

   Архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов са проектирали къщата според българската архитектурна традиция, такова е и вътрешното обзавеждане. Строителството е продължило от 1925 до 1929 г. Сградата  има парно отопление. Нищо в нея не е реновирано, обзавеждането е автентично, много са сувенирите още от сватбата на Борис III и Джована Савойска, като снимките са допълвани с всички настоящи членове на фамилията Кобургготски. Обстановката е не луксозна, а уютна. В същия стил са и къщите за гости и за прислугата. Паркът е бил оформен с редки дървесни видове, но вече е занемарен, няма я и рекичката, която някога е минавала през него.

   Впечатлението от царския „лукс“ (ако прибавим и впечатленията от двореца в София) е, че далеч не може да се мери с лукса на настоящите ни новобогаташи-крадци.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   Обектът е отворен за посетители в събота и неделя от 9 до 12 и от 13 до 17 ч., в останалите дни може да се посещава от предварително организирани групи.

 

 

Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version