Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Аневското кале

   Аневското кале e една от най-добре запазените крепости от времето на Второто българско царство. Останките от крепостните стени достигат височина от 12 до 14 метра. В миналото стената е ограждала двор от 5 декара – господарската цитадела, част от средновeковния град Ко̀псис. Намира се на южния склон на Стара планина, на от 850 метра надморска височина, на по-малко от 4 километра от село Анево и на около 2 километра от края на град Сопот. Тия два километра могат да се изминат с кола, но до крепостта ще трябва да се катерите доста – 40 минути по екопътека, която, както ни обясниха, минавала през подградието на крепостта, в което имало и останки от манастир...

   Крепостта е родово владение на братята Смилец, Войсил и Радослав, от които Смилец става и български цар (1292 – 1298). Разрушена е при османското нашествие и още повече – по време на Освободителната война, за което говорели големият брой осколки от артилерийски снаряди от XIX в. С оглед на това и на относително пресните следи от пожар в крепостта, изследователите ѝ предполагат, че тя е била обстрелвана с артилерия от руската войска по време на войната от 1877-1878 г. Дали защото е била използвана за позиция от османски военни части или просто е била използвана като цел за учебни артилерийски стрелби – неясно.

   Всичко това ще видите, ако изберете по-хладен ден и си оставите достатъчно време, за да стигнете догоре. Притиснати от жегата, ние го отложихме за друг път, затова снимките ми са правени отдалеч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version