Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Една наистина хубава ограда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Тя огражда 120 декара силно пресечена местност – стръмни баири и дълбоки дерета, покрити с гъста гора, слънчеви полянки, езерца. Висока е 3.20 м, а от вътрешната страна има електропастир (с дължина 26 608 м). Теренът е разделен на седем сектора, между които са алеите за посетители. Това е Паркът за танцуващи мечки в Рила планина, на 12 км от град Белица. В него живеят 25 мечки от България, Сърбия и Албания, освободени от веригите и от тормоза на бившите си стопани. Макар и увредени от общуването с човека, те доста добре са се адаптирали към живота, естествен за вида им – някои сами си копаят бърлоги, а всички вече са се върнали към зимния сън. Обслужващият персонал е изцяло от местни хора, явно обичащи животните.

   Но понеже напоследък в България на мода са оградите, идеята ми е да рекламирам оградата на парка, а не спокойния живот на мечките в него. Ами – хубава е. Би могла да бъде преграда и за диви прасета (е, ако не са силно разтревожени), и за бежанци. Според мен, направена е не толкова за защита на посетителите (все пак животните са живяли сред хора, а и явно предпочитат да гризат моркови), колкото за защита на мечките от посетители. Направена е очевидно с много пари, но все пак с парите на две фондации – „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“. По-бедна ли е българската държава от тях, че прави такива смешни огради по границите си?

   Така или иначе, горещо препоръчвам да посетите парка – ще ви харесат и животните, и оградата. Обаче, въпреки подробния разказ на екскурзоводите, за мен остана нещо недоразбрано: концепцията на проекта е завръщане на мечките към естествените им инстинкти, но без размножаване (то отделно пък, че мъжките са кастрирани). Повечето от животните са стари и с разклатено здраве. Най-възрастната обитателка е вече на 37 години, при положение, че в естествената си среда мечките живеят средно по 25. Т.е. не ми е ясно какво ще стане с това хубаво съоръжение, след като обитателите му си отидат по естествен път (и при положение, че в района на Балканския полуостров, както ни уверяват, мечкадарството, в общи линии, е в историята). И назрява у мен идея... Депутати (евентуално и някои министри)! Известно е, че депутат на два-три мандата вече не може да се адаптира към естествения за вида му живот. За да не нападат и ограбват други хора, изпадналите от парламента могат да бъдат отделяни в това съоръжение (ако трябва, оградата да се подсили). Дървен материал, гъби, горски плодове и пр. в тази територия има достатъчно, но тъй като депутатите са изгубили естествените си инстинкти, може да се поразширят изкуствено построените бърлоги на мечките (за да се побират новите обитатели), както и те да се подхранват на първо време със суджуци и морски дарове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Идеята предоставям като дарение.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version