Защо пак няма да отида на нашето Черноморие

baraban.bg

Защо пак няма да отида на нашето Черноморие

 

  Днес. Долу-горе прилично заведение в Созопол, барнато в „морски“ стил, с хубав изглед към пристанището и някогашната военна база или поделение, или не знам какво точно, но без някогашните военни кораби. Цените – надути като за „високия“ сезон в луксозно заведение, но в кухнята явно има не повече от един работник (не знам да кажа ли готвач). В ресторантчето маси са заели румънци, но не е чак препълнено. След полутоплата рибена чорба, минава около час, следва обещание за „след десет минути“, после още половин час. Тръгваме си.

 

   По стария път към Приморско следват „Дюните“ и шофьорския плаж. Официално – плаж „Алепу“, заради защитената местност от другата страна на пътя, която си е блато и в която не би следвало да се извършват каквито и да било дейности. За това напомнят новопоставените три-четири табели. Но пътят е само до къмпинг „Каваците“, защото нататък е застроен. И така, от Бургас за Царево и Ахтопол, минаваме през Странджа планина. Нямаме красив панорамен крайморски път – за онези, които не бързат толкова.

   Значи, между морето и това малко късче от стария крайморски път, е плажът „Алепу“. Явно има хора, които мрат от яд, че това е крайморското късче, от което не могат да вземат нито стотинка. Преди време „известният“ кмет на Созопол Панайот Рейзи е заповядал да го преградят, но пак се намесили лошите природозащитници и мераклиите да строят върху пътя и плажа сега скърцат със зъби.  Ето какво пише бургаският сайт e-burgas.com (02.08.2015): Шофьорският плаж или иначе казано плажът Алепу е обграден от два тузарски комплекса. "Дюни" от едната страна, който е на Людмил Стойков-бизнесмен,  в черния списък на унищожителите на българската природа. Който е върху дюните с пари по САПАРД, на стойност над 7 милиона. Стойков е разследван за това. От другата страна на плажа е вилното селище"Свети Тома" на фирмата "Булгарглавстрой". Същата фирма, която пък си загради също път и го направи частен, за да влизат само отбрани хора до вилното селище.

     Та по средата на тези два комплекса е Шофьорският плаж. Фирмата "Алепу Вилидж " притежава  терени на първа линия в местността Алепу, към които води затвореният от кмета на Созопол път . На това място има свлачище, но брегоукрепването явно се състои в багерно разкопаване, подготвяне за строеж. Според наши източници теренът е препродаван на няколко пъти и в момента е в ръцете на офшорна фирма. А други запознати говорят открито, че реалният собственик на земята е на бизнесмена и масон Борислав Сарандев. Имено той смятал да строи на неземно красивото място-плаж Алепу. И така да се наредят -тузарски комплекса един до друг. Да, но се вдигна скандал и пък и идват избори. Затова и кметът Рейзи реши, че по-добре малко популизъм да вкара,  да потуши скандала, поне до октомври, когато ще е местният вот.

   Не знам дали Рейзи ще бъде отново кмет, но на снимката се вижда как е „укрепен“ брегът... А природата се опитва да се пребори – морските краставички си цъфтят, бял лебед си ловува край брега. Но нечия лакомия е по-силна. И да, не искам да ходя на такова море – ще се ходи пак я в Гърция, я в Турция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version