Неделен гост: Дивотинският манастир

baraban.bg

Неделен гост: Дивотинският манастир

   Манастирът носи името на светата Троица. Намира се в Люлин планина, близо до с. Дивотино, на около 2 км от квартал Михайлово на гр. Банкя и на 25 км от София.

   Според историята, той води началото си от 1046 г. и е един от най-старите и запазени манастири около София. След завземането на града от османците през 1382 г., манастирът е разрушен. Частично възстановяван и опожаряван, до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Възобновен е едва през 1875 г. и сред местните хора става известен като Царски манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд, който подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски. 

   В сегашния си вид църквата „Света Троица“ и манастирските сгради са построени през 1902 г. Има и по-нов храм – „Свети седемдесет апостоли“, жилищни и стопански сгради.

   Днес Дивотинският манастир е мъжки, действащ. И макар само двама монаси да са постоянно в него, той е прекрасно поддържан, в момента с помощта на дарители се обновяват и двете църкви. До манастира има и аязмо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version