Манастирът на Света Петка в Люлин планина

baraban.bg

Манастирът на Света Петка в Люлин планина

   Още един обновен и прекрасно поддържан манастир - Клисурският „Света Петка“. И на други места в Българско има „Клисурски“ манастир, тук отваряме реч за тозимежду село Клисура и град Банкя, в близост до София, в Люлин планина. Той е действащ женски, с няколко монахини и послушници.

   Макар да изглежда много нов, той е построен на мястото на древна обител. Според легендата, през 1238 година цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска, погребана в Епиват, да бъдат пренесени в столицата Търновград. Литийното шествие пренощувало на това място и така то било осветено от нетленното тяло на светицата. Това накарало местните хора да построят църква. По-късно около нея се разраснал манастир. За жалост пожар унищожил архива му и историческите сведения са загубени. В началото на миналия век се срутила и църквата. Градежът започнал отново, най-активно през 50-те години на миналия век, когато в него пристигнала руската монахиня Мария Магдалена, заедно с група сподвижници. Тя останала тук до края на земния си път през 1978 година. Тези монахини са погребани в двора на манастира.

 

   В началото на този век в двора е изградена изящна и просторна църква-ротонда "Въведение Богородично", прекрасно изографисана. Част от манастирските постройки са покрити и с външни стенописи, дело на самобитния художник монах Партений, подпомаган от две жени.

   Празникът на манастира е на Петковден, 14 октомври, и казват, че светата обител пречиства. Така че ако сте грешили – посетете го.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version