Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“

baraban.bg

Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“

   Църногорският манастир „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, известен още като Гигински или Черногорски манастир, се намира в планината Църна гора. Всъщност в крайния Запад на България се намират десетина от 39-те български планини, не много популярни сред туристите, но с прекрасни цветни поляни, дълбоки речни ждрела и високи върхове.  

   Та, този манастир е на около 16 км югозападно от град Брезник, на 4 км от село Гигинци, в полите на връх Тумба (1129 м), на 1000 м надморска височина. И той, като повечето български манастири, води началото си от XI—XII в., няколкократно разрушаван през османското владичество и възстановяван от вярващите. Бил е разрушаван от „брезнишкото дьонме“, кърджалийския главатар Кара Феиз, който после, по свои си причини, дал пари за възстановяването му. Първото място на манастира е било по-близо до върха. За последно е бил възстановен от хилендарски монаси от Света гора, открили заровено аязмо с лековита вода. От онова време е единствено манастирската черква, строена на два етапа и завършена през 1814 г. По-късно на запад е пристроен полукръгъл притвор, характерен за църквите от този регион. Освен църквата, сега има и три параклиса.

   Манастирът е много добре поддържан от трима монаси и някои приходящи и е привлекателен за туристите, макар да няма автентичния вид на Рилския или Бачковския. Вярващи идват най-вече заради лечебното аязмо и чудотворната икона на света Богородица, а останалите – заради екологичната продукция на манастира – биволско кисело мляко, сирене и луканка от голямото манастирско стадо, както и други продукти собствено производство.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

baraban.bg ©

Top Desktop version