Неделен гост: Българската триумфална арка

baraban.bg

Неделен гост: Българската триумфална арка

   Много повече българи са обикаляли около Триумфалната арка в Париж, в Барселона или в Букурещ, отколкото около българската „Триумфална“ арка. Нашата даже изобщо не е известна – може би защото не е в центъра на София, а на връх, може би защото е строена в 80-те години на миналия век, станали „срамни“ с „ускореното социалистическо строителство“ – социалистическо или не, все пак активно строителство. Може би защото се казва "Арка на свободата" и освен годината 1878, на нея е отбелязана и 1944-та.

   Намира се на Горалтепе, на 1630 м надморска височина, над прохода Троян – Кърнаре, известен още като "Беклемето". Тя е масивна структура от бетон, с барелефи, които изобразяват български хайдути и партизани, руски и съветски войници, посрещани с хляб и сол от жени в български народни носии. Малко посещавана може би още и затова, че от най-високата точка на прохода, следва да изкачите още и виещия се, вече неподдържан път до върха.

   Макар и по-съхранена от „чинията“ на Бузлуджа, Арката на свободата също се руши, тъй че ако искате да я видите, побързайте! Освен нея, ще видите стадо полудиви коне да обикаля околовръст. И имайте предвид, че там яко си духа, дори и през лятото.

  

 

 

 https://www.vbox7.com/play:7a49a33568

 Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version