Неделен гост: Остров Света Анастасия

baraban.bg

Неделен гост: Остров Света Анастасия

   Приятно слънчево време, тихо море, удобен транспорт – до края на септември поне може да си позволите това удоволствие – посещение на остров „Света Анастасия“. Препоръчвам! Билетите за общинския катамаран „Света Анастасия“ могат да се запазят предварително с мейл или по телефон, дадени на специалния сайт – лесно се намира.

   До 1991 г. го познавахме като остров Болшевик. След Деветоюнския преврат през 1923 г. и след атентата в църквата „Света Неделя“ през април 1925 г. островният манастир „Света Анастасия“ бил използван за задържането на политически затворници. На 29 юли 1925 г. 43-ма от тях даже успели да избягат с лодки към Странджа и през Истанбул в СССР, което не значи, че са се спасили – там ги причаквал Сталин.

   Островът се намира в Бургаския залив и от 60-те години на миналия век до края на тоталитарната епоха, казват, бил убежище на бургаската интелигенция, но аз не съм била част от нея. 

   Човешко присъствие на острова се установява от IV – VI век. Това сигурно ще видите в музея, но не мога да го потвърдя от първо лице – напоследък не съм по музеите. Съществуването на манастира „Света Анастасия“ е документирано от XVI век, като, разбира се, той вероятно е там много по-отдавна. Фарът пък е строен по времето на Стефан Стамболов. През 1975 г. островът е електрифициран и водоснабден.

 

  И днес съществуващите там църква, музей, къщи за гости, заведения, се стопанисват от Българската православна църква. А от корабчето доста добре в южната част на залива се виждат и сараите на Доган.

baraban.bg ©

Top Desktop version