Изчезналите села: Графитово

baraban.bg

Изчезналите села: Графитово

По тази улица през моста някога се е отивало в Графитово

По тази улица през моста някога се е отивало в Графитово 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повечето от изчезналите български села са в гънките на планините, но не всички. Графитово е съвсем близо до Нова Загора в хубав земеделски район, макар че близо са хълмовете на Светиилийските възвишения. Това в миналото е било един плюс, тъй като на хвърлей разстояние е тюрбето на Кадемли баба, около което е имало манастирски комплекс – и християнски, и мюсюлмански. За местното население той е манастирът „Свети Илия“ и навремето тук са се сбирали хора от всички околни села.

 

 

   По време на Руско-турската освободителна война селото е запалено и разрушено, но се възстановява. Сега обаче е изоставено и няма да се възстанови – макар че някой си е купил една от пустеещите къщи, а едно семейство е устроило тук кравеферма. Да, работни хора се намират все още – един от тях е дванайсетокласникът Денислав. Заедно със своя брат-близнак те всеки почивен ден помагат в отглеждането на животните.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друг е дошъл да нагледа бащиния си двор – не че нещо, ами носталгия... Бай Стоян обяснява, че в детството му 50-те къщи на селото били пълни с хора, но днес вече изчезват и къщите...

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 2014 г. Графитово е махала на съседното село Омарчево.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version