Знаете ли къде са костите на цар Самуил?

baraban.bg

Знаете ли къде са костите на цар Самуил?

   Интересували ли сте се някога къде е гробът на цар Самуил? А костите му? А да сте чували някой в България изобщо да е говорил за това? Ето накратко каква е работата - тази и още статии, мнения и предложения може да намерите на сайта на РАДКО (Асоциацията на българите във Вардарска Македония) -http://www.radkomk.com/ .

 

Гробът на цар Самуил

Samuil   Знаете ли къде се намират костите на великия български цар Самуил? Не? А гърците знаят – в Солунския музей. Защо са там, а не у нас...
   Цар Самуил е погребан на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро, което е в Гърция. След превземането на Лариса цар Самуил пренася мощите на св. Ахил и на други светци на острова в Малкото Преспанско езеро, където е резиденцията на царя. Българският цар построява голяма Патриаршеска църква, наречена „Свети Ахил” и полага там мощите на светеца. Гробът на цар Самуил е открит от гръцкия професор по археология Николаос Мицопулос през 1969 г. Костите на българския владетел са извадени и се съхраняват в Солун.
   Няма туристическа дестинация до остров Св. Ахил, тъй като Малкото Преспанско езеро е много далеч от главните пътища и магистрали в Гърция. То се намира в най-северозападната част на страната, където се събират границите на Гърция, Република Македония и Албания. Районът не е разработен от туристическа гледна точка. От брега по понтонен мост се стига до самия остров Св. Ахил. Отдалече се вижда голямата базилика, строена от цар Самуил. Останките от църквата са добре съхранени. Жителите на острова също знаят за гроба на българския владетел.

   Цар Самуил е погребан в саркофаг вдясно пред олтара на църквата. До него е гробът на сина му цар Гаврил Радомир.Няма възспоменателни табели, нито плочи, които да посочват чии са гробовете. Открити са и други гробове на Самуиловата фамилия, единият от които е на племенника му цар Иван Владислав. Известни са и около триста гроба, за които се предполага, че са на част от ослепените български войни от Василий ІІ Българоубиец.
   Малко българи са били на този остров. За масов туризъм не може да се говори, защото явно туроператорите нямат печалба от посещения в този безлюден и отдалечен район. Няма никакви ресторанти, магазини и хотели около острова и на километри от него. Но за ентусиасти и патриоти с голям огън в сърцата и любов към славната ни родина, това не може да бъде пречка.

   Гърците не ни дават костите на българския цар Самуил. Искат да ги заменят с множество византийски ръкописи и старинни български икони, които се намират в България. Гърция и Византийската империя са различни понятия и Гърция не е „наследник” на Византийската империя, която отдавна е изчезнала. Нашата държава България съществува много преди Гърция, а Древна Елада и Византия са отдавна изчезнали цивилизации...
Но в края на краищата никакви византийски ръкописи не могат да се сравнят с костите на великия български цар. Тяхното място е в България. Всичко ще си дойде на мястото, ако проблемите се решават на държавно ниво. Но нашите управници очевидно се вълнуват само от избори...
Наталия БОЯДЖИЕВА

 

baraban.bg ©

Top Desktop version