Портрет на българския ПОЛИЦАЙ

baraban.bg

Портрет на българския ПОЛИЦАЙ

policai1Преди само четири месеца време БАРАБАН публикува този „портрет” на българския полицай. Тогава много хора се включиха с постинги, за да го допълнят. Явно тази фигура - на полицая - ако не знакова, то доста вълнува българина. "В 14-милионен Ню Йорк за реда се грижат 52 000 полицаи, а в 7-милионна България 63 000 полицаи не могат да се преборят с престъпността", беше казал тогава Минчо Спасов, депутат и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред. И предложи да се съкратят една трета от полицаите, което му донесе доста нелицеприятни подмятания. Сега министър на вътрешните работи не е Миков, а Цветанов, председател на парламентарната комисия не е Спасов, а Анастасов. И полицаите, според новия министър, след малко съкращения, вече са 53 000. Въпреки това, реформите предстоят. Българската полиция не се радва на обществена подкрепа, показва и последният анализ на Центъра за изследване на демокрацията. А работна група ще пише цялостна концепция за ред и сигурност. Къде в нея е мястото и каква е ролята на редовия полицай – в много държави блюстител на реда и закона и гарант за сигурността на гражданите на улицата? Тези дни жители на Сливен се оплакаха, че събиращите се около параклиса „Св. Княз Борис” проститутки и техните сутеньори тормозят целия им квартал. Наскоро от РДВР се бяха похвалили, че са разгонили това свърталище, но след показната акция нещата постепенно се върнаха към старото си положение, при отчайващата липса на жив полицай на километър наоколо. Затова публикуваме отново портрета на българския полицай, заедно с някои от постингите към него. Вие добавете новите щрихи.

Кадровия български полицай е:

•Дебел, с шкембе.

•Горното означава, че ризата му обикновено е извадена от колана и стърчи или виси изотзад.

•Люпи семки.

•Говори на диалект или употребява жаргон.

•Гледа безизразно.

•Никога не се разхожда по градските улици – обяснява го с липсата на бензин.

•Горното обяснение за него звучи правдоподобно, защото той изкарва работното си време в колата, където пуши или закусва.

•Изхвърля мазните хартийки през прозореца на полицейския автомобил.

•Подхожда към гражданите избирателно.

•Когато е в положение да взема, взема и от едните, и от другите.

Моля, допълнете списъка.

 

Коментари (13)

13 Събота, 11 Юли 2009 10:43

admin

Цензурирано от Администратор

12 Събота, 27 Юни 2009 16:43

Неполицай

Май им се размина увеличевнието на заплатите

11 Понеделник, 01 Юни 2009 08:41

Пешо

Видя се къде бяха началниците на полицаите и по време на трагедията край Ямбол

10 Събота, 02 Май 2009 11:01

Приятел

Не пропускайте тази новина от "Дарик":"Пуснаха под гаранция полицаите, теглили пари с чужди карти

Прокуратурата пусна от ареста с "парична гаранция" от по 5000 лева за всеки двамата полицаи, теглили пари от банкомати с чужди карти. Двамата служители на реда бяха задържани на 28 април. Асен Асенов и Васил Христов работят в "Охранителна полиция" към Първо РПУ - София. Нерегламентираните тегления на големи суми са от банкови сметки на граждани от ЕС, съобщава БТА. Сигналът за незаконните действия на полицаите Асенов и Христов е подаден от банкова институция в България."

9 Петък, 01 Май 2009 12:17

минувач

Да грешиш е човешко,
да стоварваш грешката си на другия - още по-човешко.

8 Петък, 01 Май 2009 11:20

Тотю

Радке, байовата,
Що не му целуна гъза, дето си е свършил работата?

7 Петък, 01 Май 2009 07:44

Радка

Наскоро ми се случи нещо, дето си мислех, чи никога не ще го допусна. Откраднаха ми чантата с минилаптопа вътре, двете ми дебитни карти, личната карта, шофьорската книжка, мобилен телефон от най-скъпите, два златни пръстена и други дреболии, каквито е редно да има в чантичката на една дама. Блокирах веднага картите и без много надежди се оплаках в полицията. След три дни ми се обадиха, че са намерили чантата и крадеца. Срещата с крадеца бе трогателна, постепенно - едно по едно, ми върна имущестеството, с малки изключения разбира се.
Поинтнересувах се как са го намерили и един полицай, на вид като този, описан в бележката, ми довери, че в подобни случаи агентурната мрежа е много полезна. Бях готова да благодаря, да черпя, да хваля, но на полицая му бе все едно. Какво да направя, като са тъпи и не разбират от PR и реклама, хак да са им статии като горната.

6 Четвъртък, 30 Април 2009 20:07

admin

Ето какво значи грижовни полицаи:    http://vbox7.com/play:290bbee1

5 Четвъртък, 30 Април 2009 19:55

Баба Даба

Вярно, че кадрите решават всичко - някои от тях дори са в състояние да се обучават и развиват. Наскоро стоях на една крайградска спирка и досами нея в полицейска кола две полицайчета закусваха. След като приключи с баничката, едното открехна вратата и пусна найлоновата торбичка с мазната хартийка и трошици. Изнервена от чакането на автобуса, бях готова да се заям дори с полицаи. Приближих се до отворения прозорец и му казах да си прибере боклука, защото не е редно, те като служители на реда следва да служат за пример и т.н. Бях навита на скандал, но за мое най-голямо очудване, момчето смънка "Права сте, госпожо" и си прибра отпадъка. Бях безкрайно изненадана, в случая - приятно, защото не беше ми се случвало служител на реда да си признае грешка... Има, има напредък.

4 Четвъртък, 30 Април 2009 09:43

Илиева

страхотен коментар и много верен.

3 Четвъртък, 30 Април 2009 09:32

студентка

И американските ченгета са дебеланковци, и добре бият, затуй наште журналисти ги харесват. Наште спряха да бият и им падна реномето. Или с други думи: биеш ли - уважават те.

2 Сряда, 29 Април 2009 14:48

lubo

Чудесен портрет, с добро чувство към нас - пухкавите полицаи, за които пример за подражание е господин Бойко Борисов!

1 Петък, 24 Април 2009 20:00

Дончо

Забравихте, че на чужденците гледа като на врагове на държавата и лично на полицая, защото не говорят български.

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version