Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

jajda_za_jivotНационална мрежа за борба с онлайн-езика на омразата

   Eзикът на омразата представлява “Целенасочени, недобронамерени действия, които водят към умишлено накърняване на личността и достойнството“.  Това е изводът на участниците в националната среща в Сливен  с основна тема „Онлайн езикът на омразата“ . Участваха представители от близо 15 града, както и млади хора от Сливен. Инициатор и организатор на първата в страната среща по темата е сдружение „Жажда за живот“ – Сливен. Всички участници посочиха, че най-честите прояви на езика на омразата са в интернет - във форуми, социални мрежи, новинарски интернет-сайтове и най-вече в коментари под телевизионни репортажи в съответните сайтове. Много често агресивните коментари към различните по произход, сексуална ориентация и религиозни нагласи са съпроводени с неприемливи обидни определения, както и с директни послания, застрашаващи живота и сигурността на представители от дадена група.

   Националната среща в Сливен имаше за цел да се намерят реално действащи механизми за намаляване на безконтролното, обидно и дискриминативно „говорене“ в интернет, чрез промяна на нагласите на читатели и зрители. „Съвсем скоро в социалните мрежи ще се появи Група, в която ще се обсъжда онлайн езика на омразата и членовете й ще реагират на подобни прояви. Това ще е първият резултат от тази среща. Освен това се предвиждат и национални кампании, които ще се проведат в 10 града през следващата година. Поне такива са нагласите. Кампаниите ще са насочени, както към младите хора, така и към учители и родители“ - заявиха инициаторите от сдружение „Жажда за живот“ – Сливен. Те не уточниха какво точно ще съдържат кампаниите, но допълниха че са с широк обхват и атрактивни.
   Градовете, които още по време на срещата в Сливен поеха ангажимент за включване в кампанията срещу онлайн езика на омразата са София, Сливен, Варна, Пловдив, Дупница, Елин Пелин, Божурище, Лом, Враца и Габрово. Очаква се включване и на още градове.
   Националната работна среща бе по инициатива на Сливенската неправителствена организация „Жажда за живот“, финансирана от Европейската младежка фондация към „Съвета на Европа“.

Веселин Цветанов

 

baraban.bg ©

Top Desktop version