Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

SvobodataСвободата,

която върви през трупове

   Никой не харесва партиите (освен тези, които правят кариера чрез тях). Партиите обаче са създадени, за да пращат лидерите си в парламента и там те да се карат вместо нас. Иначе трябва да го правим ние, по улиците.

   Всички харесват Гражданското общество. И то следва да е активно, за да управлява чрез партиите. Другият вариант е да управлява пряко, от улицата.  Имало е такива моменти в човешката история.

   Великата френска революция, например. Народът иска да управлява – излиза на улицата и превзема Бастилията. Следствието е Гилотината. Има-няма 40 000 души минават през нея. Другите жертви няма как да преброим.

   Великата октомврийска социалистическа революция (макар че даже Ленин скромно я нарича октомврийско въстание). Следват тричленките и 20 милиона жертви.

   Мижав деветосептемврийски преврат - 30 000 изкупителни жертви, народните съдилища – отделно.

   Отделно е и пяната – онези лумпенизирани елементи, които изскачат отгоре при всеки метеж и винаги имат на кого да мъстя за своите неудачи.

   Отдавна сме надживели времето на пряката демокрация. Да, елинските градове-държави са ни дали демокрацията, за което сме им благодарни. Но ако въведем Атинската демокрация, хич няма да ни хареса. Наистина, властта е в ръцете на“ демоса“, т.е народа. Само че народ са онези мъже-собственици, които могат да носят оръжие. От народа са изключени жените, младежите, робите, безимотните селяни, чужденците, произлезлите от смесени бракове и … за когото още може да се сетите. Дори и да разширим кръга на правоимащите, нали не си представяте, че сега на площада можем да решим проблемите си чрез вишегласие – т.е. правото на тези, които викат най-силно. (Така се е правело някога на Марсово поле – чрез викане и дрънкане на оръжие.)

   Партиите са средството на съвременната демокрация.  За гражданска квота в парламента пледират част от протестиращите сега.  И как ще я изберем? Чрез граждански сдружения? Щом ще се кандидатират за депутати, каква е разликата дали са от партия или от гражданско сдружение? И защо, моля ви се, една партия да не представлява гражданското общество или част от него? Партиите от извънземни ли набират членове? Е, да, успели сме да превърнем „партия“ в мръсна дума. Но ако пратим в парламента хора от „гражданско сдружение“ , може би после ще търсим депутати от „извънграждански сдружения“. Нови лица – да. Но това вече е проблем, който нито протестиращите, нито управлявалите биха решили лесно…

Та, думата ми е: Хора, отправяйте реални искания! Например за управници, които да вземат правилните решения овреме (това за отзоваването на народните представители, не е лошо) . Гражданското общество пък е, за да ги коригира на момента, ако не ги вземат, а не да чака тези решения да бръкнат в джоба на гражданина. (Сега мнозина злорадо ни обясняват как виждали, че колата ще се обърне, само че тази им прозорливост не ни свърши никаква работа.) Онези искания, за ниски сметки, са неосъществими. По-постижимо е никакви сметки – но само за малко. Постига се чрез пълната свобода, чиито носител е народът на улицата. Други вече са го преживявали, а Дьолакроа ни го е показал – Свободата е пленителна, но вгледайте се в краката й…

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version