Иде ракиено време

baraban.bg

Иде ракиено време

hubavo_grozde.jpg   Вместо общоселски празник, тазгодишният гроздобер е повод за общоселски трагедии, заявиха кметове в Сливенско. Причината е в отказа да се изкупува гроздето, а ако се появи купувач, той предлага цена от 10 – 15 стотинки за килограм. Според Анка Друмева, трети мандат кметица на Старо село, сривът е започнал миналата година, но 2009-та е убийствена за лозарството. „Принудени сме да се крием от съселяните си, защото с право или не, те искат някакво обяснение и от нас – ние сме тези, които обявяват деня за масов гроздобер на всеки сорт поотделно, организираме опазването на реколтата. Старо село не е с най-много лозя – едва 560 дка, но въпреки това липсата на купувачи е проблем. Има семейства с по 50 – 60 дка, които изцяло са заложили на лозарството и сега остават без доход. Други села са с над 2 000 – 2 500 дка лозя. За пръв път нарушаваме правилника и разрешаваме всеки да бере индивидуално, когато намери купувач. Но това са дребни търговци, които идват от други региони и изкупуват за пазара. Винпроми, доколкото са идвали, предлагат цени за белите грозда до 20 – 30 стотинки, а за червения мискет – 15. Аз го наричам картелно споразумение и Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да се самосезира”, категорична е Анка Друмева.

   За повечето от сортовете в Сливенско масовата беритба е в края на септември и началото на октомври. Макар че червените сортове като каберне, мерло, сливенска шефка, по принцип са по-скъпи, миналата година те се изкупуваха по 45, до 60-70 стотинки, а белите – по 90 стотинки. Причината може би е във факта, че лозята, които засадиха винпроми, са преобладаващо от червени сортове. Тази година цената за качествените бели и червени сортове стига максимум 20 – 30 стотинки, като сортът ркацители изобщо не се изкупува, потвърди и Веселина Калчева, кмет на с. Тополчане. В землището на селото има 800 дка мерло, 500 дка ркацители и над 1 000 дка каберне. Макар че за тази кампания едва ли нещо може да бъде направено, Анка Друмева, подкрепена от колегите си от Тополчане, Николаево, Кермен, Пъдарево и други селища в Сливенско и Новозагорско, организира протестно писмо до Министерството на земеделието и комисията по земеделие в Народното събрание. Докато няма ясна държавна политика за бранша, лозарството няма да излезе от сивия сектор, смятат кметовете. Според тях, винпроми продължават и изкупуването на шира от Македония и Молдавия.

   Проблемът в Сливенско е особено болезнен заради отказа на двата големи винпрома – „Вини” и „Домейн Бойар” да изкупуват грозде. За втора поредна година те преработват добива само от собствените си лозя, които не са много, надявайки се да продадат виното от старите реколти. Заради голямото количество грозде, което ще остане у производителите и ще бъде преработено основно в ракия, очакваме консумацията й да скочи драстично. А може и протестите срещу акциза да почнат с нова сила, ако Министерството на финансите се изсили да прилага закона.

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version