„Ангел клуб” или майсторството да сбъдваш мечти

baraban.bg

„Ангел клуб” или майсторството да сбъдваш мечти

4a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Часът на Ангел"

Фотограф

Юри Игошин

 

 

 

   На фона на издишащи симфонични оркестри, издържани от държава и общини, на плачливи артисти, които мрънкат за държавна субсидия, има едно явление в българския културен живот, което не желаем да оценим по достойнство. Заради тесногръдие, задръстеност и фалшиво разбран патриотизъм. И ако кажем, че и днес има Апостоли в България, ще срещнем криви скептични усмивки. Особено ако се каже, че апостолската работа върши някой в ромското гето на Сливен, ама не по проект с европейски пари.

   За Ангел Тичалиев и ръководения от него оркестър „Карандила” са чували всички, дори и тези, които го определят като чалга. „Карандила” вече са музикална легенда и едва ли ще имате щастието да чуете техен концерт в България. С тях свирят Горан Брегович, Милчо Левиев, Биг Джон, Селиа Мара, I-Wolf, Mardi Gras и много други, които кой знае защо на нас ни звучат по-престижно – вероятно защото не излизат от гетото. Едва ли други 11 български музиканти на куп са свирили във Виенската опера или в престижните европейски клубове, до който има достъп „Карандила”. Думата ми сега обаче е за апостолската дейност на Ангел с малките музиканти от „Карандила Джуниър”, за която разказва и документалният филм „Ангел клуб” на режисьорката Тамара Пещерска и операторът Андрей Рашев. Филмът от една страна проследява житейската историята на Ангел Тичалиев, а от друга - сбъдването на една мечта, която се изразява в първото излизане на децата в чужбина, за да изсвирят първият си концерт във Виена. Колко е дълъг пътят от циганското гето до световната музикална столица? Авторите на филма смятат, че е много повече от 1 400 км.

   Разтревожен от това, че 12-13 годишни деца уж ходят  на училище, а не знаят да умножават, Ангел решава да направи нещо. През 2007 г. събира около петнадесет от тях – наследници на музикантски фамилии от мизерния квартал с емблематичното име „Надежда” и започва да ги обучава. Подарява им любовта си към музиката и перспективата да станат професионални музиканти, а разбира се и много от времето си, от парите, които е спечелил и от музикалните инструменти, които е събрал.

   „Карандила Джуниър” впрочем вече два пъти свири във Виена - на ежегодния фестивал за балканска музика Balkan Fever и в престижния Ost klub – само като спирка от лятното им европейско през Унгария и Германия. Посрещат ги с удивление и възторг. Все още свирят на различни фестивали и прояви в България, а покрай премиерата на филма се представиха и в Sofia Live Club в НДК, и в родния си Сливен.

   „Карандила Джуниър”, разбира се, са и естественото попълнение на големия оркестър „Карандила”. И докато държавата и различни клубове все още се чудят как да осигурят приемственост в културата, спорта, как да пресекат неблагоприятните тенденции в развитието на младите хора в България, Ангел го е направил сам. И ако все още можете да видите и чуете младите музиканти да свирят някъде на открито и безплатно и ги подминете, имайте предвид, че някой ден някой прозорлив чужденец ще ни обясни каква точно музика изпълняват и защо са такава ценност за света – и щи ни предложи билети, за да се докоснем и ние до тази ценност.

K.Djunior

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Карандила Джуниър" 

Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version