240 депутата – 240 кувьоза

baraban.bg

240 депутата – 240 кувьоза

   Напоследък и аз съм се вманиачила по събирането на пластмасови капачки. Дори се изкушавам да вдигна някоя от улицата – за благородната кауза. „С жълти стотинки могат да бъдат направени чудеса“ – убеждават ни медиите. И наистина някои болници вече получиха спасителните апарати за супермалките бебета – инициативата "Капачки за бъдеще", работи.  

   Покрай каузата, гледам цените на кувьозите. Официално, варират от 18 до 25 хиляди лева. Обаче, нали не само колите, а и кувьозите ни са втора ръка, цената може да е далеч по ниска. (Министър Горанов, който не желаел ценност на българското общество да са колите втора употреба, не каза дали одобрява кувьозите втора употреба.) Но изглежда, че и новите кувьози, закупени с капачки, са по-евтини от тези, пробутани на болниците от „избрани фирми“. Така например неонатологичните отделения в АГ-болницата и болница „Св. Анна“ във Варна получили два японски кувьоза от последно поколение за по 8 400 лв. Ново поколение интензивен кувьоз Великотърновската областна болница получила за 14 000  лв., толкова струвал и кувьозът за УМБАЛ – Бургас. Кувьоз на преференциална цена от 7 800 лв. с включена 2-годишна техническа подръжка, получила болницата в Червен бряг. И т.н.

   Покрай другите проблеми в държавата малко встрани от общественото внимание останаха депутатите с техните тринайсти заплати, плюс бонуси за добре свършена работа – средно по около десет бона на глава. Не всяка година – само тази ако се откажат от тях, хич да не е, това са поне 120 кувьоза. Те вероятно ще ликвидират  недостига във   всички държавни болници.

   А децата нека си събират капачки – няма лошо. Парите могат да отиват и за играчки.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version