Днес светът празнува келтския празник Хелоуин

baraban.bg

Днес светът празнува келтския празник Хелоуин

tikva   Хелоуин, празникът, с който древните келти отбелязвали края на старата година, превзема света. Във властта на призраци, вещици и вампири ще се окаже тази вечер цяла Великобритания, съобщава ИТАР-ТАСС. Повечето от жителите на страната празнуват Хелоуин. С настъпването на вечерта улиците се изпълват с маскирани деца, които чукат от врата на врата, за да получат лакомства, както повелява традицията. САЩ и Канада, където живеят повече ирландци, също отбелязват Хелоуин - празника на "нечистата сила", а напоследък го правят във все повече страни.

   В основата на празника е вярването на келтите, че в последната нощ на октомври се открива тунел във времето, който свързва живи и мъртви. Сенките на починалите през изминалата  година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите-жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. Накрая на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си. С една дума – настъпвала Новата година.

   Хелоуин има своята богиня Ейсерия, чието лице хората не бива да виждат. Затова то е скрито под маска. Тази роля сега се  изпълнява от тиква, на която са изрязани очи, уста и нос. В нея се  слага запалена свещ. 

   Ако мислите, че ние, българите, нямаме нищо общо с келтите, не е точно така. Кой не е минал по тези земи, та и те. През 278 г. пр. н. е. в Тракия нахлули келти и основали свое царство със столица Тиле. Стояли тук има-няма 70 години, и траките ги прогонили. Последен цар на Тиле бил Кавар и днес все още се откриват монети с неговия лик, както и келтски оръжия. А мястото на келтската столица археолозите продължават да търсят из цяла Тракия. Може би за да противостои на тази дълбоко вкоренена традиция, през 853 г. папа Бонифаций IV утвърдил следващия 1 ноември като ден на  Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и  мъченици. В България пък отбелязваме Деня на народните будители. Обаче, за да се докаже старата истина, че официално наложените празници трудно стигат до сърцата на хората, напоследък и в България все повече се купуват чудати костюми, маски, приготвят се сладкиши, които да се раздават на децата. Според БТА, тази година в навечерието на 31 октомври най-голямо е търсенето на костюми на  вампири.

baraban.bg ©

Top Desktop version