Неделен гост: адвокат Светозар Господинов

baraban.bg

Неделен гост: адвокат Светозар Господинов

ЗА ХОРАТА И ДУМИТЕ

 

    Едва ли ще изненадам някого ако кажа, че много често при хората, и особено при политиците, има разминаване между мисли, думи и най-вече дела.

   Мислите са скрити в ума на хората, и поне за сега все още, няма как да ги знаем. Делата обаче са видими за всички затова и в Евангелието е казано –  "По делата ще ги познаеш Господи". Но, между мислите и делата стоят думите, за които тук иде реч.  

   Някога, когато попитали великия мъдрец Конфуций какво би направил първо, ако има неограничена сила и власт, той отговорил: „Ще върна първоначалното и истинско значение на думите, от което ние сме се отклонили, и което е причина за всички неразбории и злини по света“.

   Повод за тези размисли и настоящото писание ми даде срамния парадокс до който сме стигнали, да се самоназовават а и ние да наричаме с думите "войвода" и "патриот" хора като Тумбак тескере Войвода, Далавер тиха Войвода или Хулиган бЕло Войвода...

   Ние, по-възрастните, като чуем думата "войвода" и "патриот" си представяме хора като Ботев, Раковски, Хаджи Димитър, Караджата,Райна Княгиня и още много други, за които сме учили навремето, и сме израстнали с техните образи и подвизи още от букварите и читанките.

   Може да се възмущаваме, когато чуем и видим как одиозни политически мекерета се кичат с тези звания, но поне помним и знаем кои са хората и героите в нашата история, които имат правото да бъдат наричани войводи и патриоти. Но представяте ли си какво си представят децата, бъдещето на обществото и нацията ни, когато чуят "войвода", "патриот" и т.н., след като тези исторически факти, образи и герои все по-малко се изучават в училищата. Така например, едно сегашно дете като чуе думата „войвода“, ще си представя не Хаджи Димитър, а оня смешен дебел чичко – Тумбак тескере Войвода със синята каска, на когото бузите са толкова затлъстели, че вече не може да говори членоразделно, а дудне и фъфли като пиян фелдфебел, а когато върви, шкембето му се люшка ту наляво, ту надясно като корем на бременна циганка.

   Да не говорим за "патриоти" като надрусаното перхидролно Джудже, известно повече като Хулиган Войвода, което замеря с кюфтета стюардесите на „Луфтханза“, или Далавер тиха Войвода, който блъскаше и риташе старите баби на митницата в Капитан Андреево, а с охрана от десетина полицаи раздаваше правосъдие из дискотеките на Слънчака.

   Същото се отнася и за повечето от т.нар. ни "генерали", които израснаха не на бойното поле или поне в казармите, а в партийните централи на политическите харсъзи. А един от тях дори ритуално беше обрязан в сараите на Доган, за да влезе в депутатските листи на "правоверните" от ДПС.

   Да не отваряме дума и за понятия като „политик“, „депутат“, „мЕнистър“, „полицай“, „прокурор“, „съдия“, които редовият гражданин само като чуе или се хваща за кобура или отива в тоалетната да драйфа... Срам!!!

НАРОДЕ????

От Фейсбук

baraban.bg ©

Top Desktop version