Българската православна църква се занимава само с глупости

baraban.bg

Българската православна църква се занимава само с глупости

popove   Изглежда, че единственият начин Българската православна църква да влезе в медиите, е някоя Вселенска глупост. Така и тези дни, вместо да погледне към бедните и сираците – имат ли хляб на трапезата си, знаят ли с какво ще посрещнат идващите светли празници, чули ли са блага дума, нашите архиереи се замислили как отново да объркат паството си (доколкото е останало). За 40 години хората долу-горе се ориентираха кога кой празник да празнуват, научиха се да отбелязват имените си дни по „новия”, а не по „стария” стил, по-заможничките влязоха в крак с предколедната световна (вече) треска. И ето че Светият Синод предпразнично ни тръсва, че видите ли, догодина пък може да празнуваме Коледа на 7 януари. Е, вярно – иначе покрай предколедната треска кой щеше да се сети, че има и Православна църква.

   Очаква се да бъде разгледана молбата на група вярващи от Челопечене и свещеник Марий Димитров, който служи по стария календар, с разрешението на патриарх Максим, повече от 20 години. Искането е заведено с входящ номер 1014 от 20 ноември. Документът е парафиран от председателя на Богослужебната комисия, Сливенския митрополит Йоаникий, като допустим  за разглеждане от Светия синод. В интервю пред Дарик радио митрополитът уточнява, че всъщност синодът ще заседава на 1, 2 и 3 декември и после от 8 до 18 декември. И че предложението ще се разглежда в пълен състав от Синода, а не само от Богослужебната комисия, тъй като „въпросът е сложен”.

   Въпросът наистина е сложен, но хубавото е, че той не стои за разглеждане в дневния ред на българското общество. И това, че синодалните старци имат достатъчно време да го обсъждат, не го прави по-приоритетен.

   Все пак форумното общество се развълнува. Повечето форумци  порицават църквата (меко казано), която, общо взето, не е в час. Единици са следовниците на „челопеченските вярващи”. Ето само две мнения (издържани в духа на преобладаващите) от популярния сайт www.Actualno.com :

   На 56 години съм и се възмущавам!Защо всичко пак наопаки нали всички сме християни цял свят празнува на 25 .12. ние пак наобратно какво целят с това? Прогониха ни децата в чужбина и на тези празници им се радвахме ,защото беше повод да се събираме да празнуваме заедно като се има в предвид повечето почивни дни ! докога ???;

   ...що се отнася до празника, макар да правилно да се празнува на 6 януари, не е добре да се отделяме тепърва от другите православни църкви, като се има предвид стремежа на хиляди да обединят православието по света. Защо да се прави крачка назад? И още нещо: Ваши светейшества, погрижете са да плащате на свещениците си мизерните заплати и да не разчитат само на подаянията на бедните и престарели хора, раздайте богатствата на църквата за полза роду, за да привлечете хора в нея, нее се дръжт като властелини, защото не ви останаха енориаши.Погрижете са да не мънкате, а да четете ясно посланията към хората. Промяната трябва да дойде от вас.

   На 7 януари понастоящем Коледа празнуват Руската, Йерусалимската, Сръбската и Грузинската ортодоксални църкви. Коледа по българските земи за последен път е била празнуване на 7 януари през 1968 г. Тогава Рождественският пост е бил съкратен с 13 дни, колкото е било необходимо да се прибавят за приравняване към Грегорианския календар.

Светските власти в България приемат този календар много по-рано - през 1916 г., когато веднага след 31 март е дошъл 14 април.

   Българските ортодокси не за пръв път правят предложението си. Те  подчертават, че петима епископи са ги подкрепили  през 1997 г. Това са покойният Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и покойният главен секретар на синода митрополит Геласий.

   При положение, че е намесен небезизвестният Пловдивски митрополит, работата доста се усложнява. Все пак, едва ли някой истински вярва, че ще се стигне до промяната. А дори и да се стигне, едва ли хората много-много  ще се съобразяват с нея. Т.е. всичко това така или иначе ще е в ущърб на църквата. Начинът да заслужи уважението на обществото не е като се обяснява по имотни проблеми, загубени дела в Страсбург и се чуди как да забърка още повече миряните с обсъждането на верски казуси, а като предколедно информира обществото колко трапезарии за бедни поддържа, колцина сираци е изпратила да учат със стипендии, и на колко отчаяни души е върнала вярат в живота на този, не на онзи свят.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version