Никулден е!

baraban.bg

Никулден е!

sv.Nikolape4en_6aran    На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, живял през ІІІ – ІV в. Той е един от най-тачените християнски светци, а денят му е сред големите църковни празници, масово отбелязван и от населението ако не с друго, то с яденето на риба. Свети Николай, архиепископ Мирликийски, е покровител на моряците, на рибарите и на банкерите.

   В народната традиция на празника се освещават обреден Рибник и хлябове, като от тях се раздава и на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст, традиционно се пришивала на шапките на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

   Понастоящем ако не спазва всичко това, всяко християнско семейство гледа да има на трапезата си риба (е, ако няма риба, в крайна сметка може и цаца). Предполага се, че покупките вече са направени, но все пак да напомним препоръките на земеделския министър Мирослав Найденов - да не се доверяваме на нерегламентирани търговци. (Впрочем ако все още не сте си купили рибата, в последния момент може да я сварите на по-висока цена, но така е в България, всичко е наобратно.)

   Днес празник има град Бургас и затова там се стълпотворяват доста височайши лица - премиерът Бойко Борисов, министър Божидар Димитров, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и т.н. Пред катедралния храм "Св.Св.Кирил и Методий" ще ги посрещне Сливенският митрополит Иоаникий, заедно с цялото бургаско духовенство и местните власти, за да приеме частица от Светия кръст, носен от тях. Късчето от кръста, на който е разпънат Христос, е дарение от Националния исторически музей. Церемонията започва в 10.45 ч.

   Веднага след това в бургаския храм ще бъде отслужена и традиционната празнична литургия за Никулден. Заедно с частицата от Светия кръст, Бургас ще получи и част от мощите на Свети Андрей Първозвани, които Вселенският патриарх Вартоломей дари на България преди два дни. След празничната литургия министър председателят и двамата министри ще се включат в литийното шествие до морето, където по стара традиция бургазлии хвърлят венци и цветя в морето, в памет на загиналите рибари и моряци.

   Доста частици от Светия кръст има по света, вече се намножиха и в България. Доколкото си спомняме, в Пловдив на два пъти посрещаха от тези реликви – през 2007 г. пристигна за поклонение от Света гора, а през тази година дойде от Националния исторически музей и отиде за съхранение в Кръстова гора; Йерусалимският патриарх дари частица на Силистра; в Кърджали показаха частица, намерена на Перперикон. Пак при археологически разкопки в България са открити два реликвария, в които са запазени частици от дърво - в Плиска и в Преслав. Според информационни източници, частица от Светия кръст е вградена в 33-метровия християнски символ, издигнат на Бармук баир над Сливен. Нека припомним и това, че още от ХVІ в. поклонници носят от Божи гроб освен свещички, покрови, чудотворни икони, също и кръстчета, съдържащи частица от светия кръст. При това изобилие, нека уточним и откъде, според официалната информация, идва поредната частица.

   Частицата от Светия кръст Господен е донесена в България през 1917 г. Била е положена в сребърен кръст, инкрустиран с позлата. Тя е прибрана със съкровищницата на Охридската архиепископия и пренесена в Народния музей, за да не стане обект на грабежи по време на военните действия. Святото късче е дарено на Охридската архиепископия от Елена - майка на византийския император Константин, която открива Честния кръст и разпраща късчета от него на всички епископии в тогавашния християнски свят. Досега частицата е била съхранявана в секретния фонд на Националния исторически музей, който е разсекретен през 1992 г. През 2006 г. става ясно, че сребърният кръст съдържа част от Свещения кръст.
Първоначалната частица е разделена на 5 части. Едната е връчена на Пловдивския митрополит и занесена в Кръстова гора, където и по-рано е имало такава частица, но е била унищожена или загубена. Други две късчета са дадени на Ловчанската и Варненската митрополия. Четвъртото парче от Светия кръст пристига в Бургас, а останалата ще бъде дарена на църквата в Созопол.

baraban.bg ©

Top Desktop version