Епидемията от морбили в Сливенско се разраства

baraban.bg

Епидемията от морбили в Сливенско се разраства

morbili   В Сливен се проведе спешна среща във връзка с епидемията от морбили, съобщават от областната болница. Тя е свикана по инициатива на  началника на инфекциозното отделение в болницата д-р Митко Баев, заради нарастващия брой заразени и все по-голямата нужда от нови легла. Срещата се е състояла в РИОКОЗ-Сливен, с участието на директора на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Йордан Котов, временно изпълняващият длъжността директор на РЦЗ-Сливен д-р Недялка Чолакова, началника на Регионалния инспекторат по образование Иван Славов, директора на Военна болница д-р Пенчев и директора на РИОКОЗ д-р Виолета Узунова.  Специалистите са обсъдили варианти за настаняване на нови болни. В момента лежащоболните пациенти са 122, всички с усложнения. От тях 81 са настанени в инфекциозното отделение, останалите – във Военна болница. И на двете места обаче няма повече възможност за увеличаване на легловата база. Водят се преговори с болницата за лечение на белодробни болести, да обособи цяло отделение, което да поеме нови болни.

   Припомням, че за пръв път от седем години в Сливенско има епидемична ситуация на морбили. Повишената заболеваемост най-вероятно е поради пропуски в имунизацията, смятат специалистите. Всички болни са деца от малцинствен произход, много редки са случаите на заразени над 14 години. Епидемиологичните огнища са в ромския квартал на Сливен „Надежда" и селата Сотиря и Селиминово. Някои от заразените са подходящи за домашно лечение, но семействата нямат възможност да купуват лекарства и пациентите се връщат в болницата. Д-р Баев смята, че ситуацията ще бъде напрегната още около 15 дни. РЦЗ и РИОКОЗ в Сливен са разпоредили допълнителна имунизация, съобщиха от районния център по здравеопазване.

   Морбили е дребна шарка или брустница и представлява остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология. Протича с характерен обрив. Най-често боледуват деца на възраст от две до 10 години. Кърмачета до три месеца не боледуват, защото получават антитела от майката, ако тя е прекарала заболяването. Деца от три до деветмесечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен един-два дни преди първите прояви на болестта до около седем дни след това (или четири дни след появата на обрива). Заразяването става по въздушно-капков път. Възприемчивостта е много голяма. Болните се изолират в дома за пет дни от появата на обрива, а при по-тежки форми за 10 дни. След преболедуване се създава пожизнен имунитет. Най-честото усложнение при морбили е бронхопневмония.

baraban.bg ©

Top Desktop version