Писмо-обръщение

baraban.bg

Писмо-обръщение

nabbУважаеми дами и господа,

 

   „Организация за обществена самозащита – ЕДНО”(ООС-ЕДНО) е национална гражданска организация, която вече една година се бори срещу монополистите – ЧЕЗ, Топлофикация, Софийска вода, мобилните оператори, както и безобразната политика на банките и финансовите институции спрямо техните кредитополучатели.

    ООС-ЕДНО има участие в значими обществени събития, като приемането на Общ устройствен план на гр.Варна, бъдещето на крайбрежието на града и в частност продажбата на 118 декара от крайбрежието на Холдинг Варна и др.

    Относно безобразната политика на банките  и финансовите институции, ООС-ЕДНО и в частност създадената към нея Агенция за защита на кредитополучателите, се явява единственият орган, където кредитополучателите могат да се оплачат и да получат защита. Кредитополучателите в България не са защитени и финансовите институции са поставени в силно надмощие. БНБ защитава интересите на частните банки и на вложителите.

    ООС-ЕДНО е събрала над 100 000 подписа, срещу безобразията на банките и е организирала 16 протеста.

    ООС-ЕДНО е сезирала Върховна Касационна Прокуратура за:

- упражняване на насилие, заплаха от страна на банките срещу техни клиенти, в резултат на което е образувана проверка на три банки;

- за застрашаване на националната сигурност на страната от политиката на финансов геноцид, провеждана от страна на чуждестранните банки.

    ООС-ЕДНО е сезирала БНБ за отнемането лиценза на две банки – Алианцбанк България и ОББ.

    ООС-ЕДНО е сезирала КЗК за наличието на картелно споразумение за високите лихви между шест от водещите банки в страната.

    ООС-ЕДНО е сезирала КЗП за едностранното вдигане на лихвите по кредитите на потребителски договори.

    ООС-ЕДНО е внесла становище в Народното събрание относно проектозакона за потребителския кредит.

    ООС-ЕДНО е сезирала Камарата на частните съдия-изпълнители относно наличието на лоши практики, осъществявани от частни съдия-изпълнители.

    ООС-ЕДНО организира първата жива верига срещу извеждането на семейство на улицата посред зима, поради неплащането на кредит.

    На 11.12.2009 г. от 11.15 часа, ООС-ЕДНО организира национален протест в София, който ще тръгне от НДК, на кръстовището между бул.Витоша и Партиарх Евтимий и ще мине през централите на няколко банки, ще им бъдат връчени исканията на гражданите, след което ще бъдем пред БНБ с връчване на искане за оставка на Иван Искров и разполагане на палатков лагер.

За протеста са мобилизирани структурите на организацията - около 10 000 граждани от цялата страна - и се очакват минимум 1 000 души. Ще присъстват хора, които са възмутени и огорчени от банките.

Палатковият лагер ще остане, докато чуждестранните банки се съгласят да бъде подписано обществено споразумение с всяка една - до отминаването на кризата да не се отнемат обезпеченията на български граждани.

 С уважение:

Светлозар Николов

Председател на

Организация за обществена самозащита - ЕДНО

baraban.bg ©

Top Desktop version