Боби Цанков: Когато има мафия, има ред

baraban.bg

Боби Цанков: Когато има мафия, има ред

Bobi   „Скандален журналист”, „дребен мошеник” или „приятел на подземните босове”? Какво ще разберат хората, които сега научиха името на убития посред бял ден в центъра на София.

   Скандален журналист? Известни журналисти и медийно популярни лица поискаха да се разграничат и обявиха, че Боби Цанков не е никакъв журналист. Което най-формално погледнато, си е така, доколкото журналист идва от журнал. Професионален сътрудник на вестник или списание, пише в речника на чуждите думи срещу журналист. Но в разнородната съвременна медийна среда думата има по-широк смисъл, като обхваща и работещите в друг вид медии. По-точната дума за убития е радиоводещ, защото той наистина е работил в радиата „Сигнал плюс”, „Практика”, „Вива”, „7 дни” (там дори е бил изпълнителен директор), в телевизиите „Канал 2001”, ББТ, „Скат”, и в други, включително във Варна и Перник. Така че, според практиката на доста медии да хващат някого от улицата и да му връчват микрофон, с което го правят „журналист”, Боби Цанков се вписва в понятието. По-скоро не се вписва в съчетанието „скандален журналист”, защото то навежда хората на мисълта журналистът да е предизвикал скандали чрез своите разследвания и писания за тях. Това съчетание, употребено от български журналисти, подведе и световни медии да си мислят, че е убит известен журналист. Българските им колеги са имали предвид само скандалния начин на живот на убития. А скандалното всъщност (което се налага да крием от европейските си партньори) е в недейността на българските полиция и правораздавателни органи. При 6 наказателни, над 70 граждански дела, над 100 ищци (при над 1 000 ощипани), доказано отмъкнати над 100 000 лева, те са оставили някого да продължава да пере пари чрез радио и телевизионни игри (през 2006 г.Софийският районен съд го оправдава за измамата). Като се правят и на глухи за твърденията му (с които той е искал да се подсигури пред тях в някаква степен) за ”малко невинно партийно пране на пари” от Манол Велев примерно (чудно защо, също сполетян от несправедливата съдба).

   Дребен мошеник? Извинявайте, ама над 100 ли да са делата, че да бъде въздигнат някой в мошеник от горен или поне среден клас?

   Приятел на подземните босове? Защо само на тях? Какво ли не се пише – че се е возил на коли на Националната служба за сигурност, на президентството, на прокуратурата, сега чухме, че дълго време си е бъбрил с прокурори – половината ако е вярно, какво излиза? “Как си представяте човек, който тръби врели-некипели из цялото публично пространство да ни стане защитен свидетел. Абсурдно е да се твърди, че неговите показания биха ни помогнали за някое от разследванията”, цитира в. "Труд" магистрати от Върховна касационна прокуратура. Според тях, над 90% от писанията на Цанков в медиите и книгата му били плод на завидното му въображение. В същото време, повдигнатото обвинение  срещу едни от заподозрените в убийството – Маргините, било по информацията, която убитият снасял пред прокурор... Не че не искам да хванат убийците, ама при тази мешавица ми е трудно да разбера дали да вярвам повече на прокурорите или на Стоян Бонев – Сако, че няма никакъв интерес да убива Цанков. По-лесно ми е да разбера, че от сега заподозрените едва ли някой ще бъде осъден... То и по думите на самия Цанков, „В България няма мафия... Защото когато има мафия, има ред, а в България е анархия”.

   Я да вземем да си организираме истинска мафия...

Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version