Идва готвеният от РЗС голям митинг

baraban.bg

Идва готвеният от РЗС голям митинг

Iane_I   Петдесет конкретни опорни точки, върху които да се съгради новата българска Конституция, смятат да предложат от партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на готвения от дълго време митинг. Той ще се състои утре, 10 март, под мотото: "Нова конституция за нова държава". Началото ще е в 10 ч. пред НДК, с предварителна нагласа оттам шествие да стигне и до Народното събрание.
   Припомняме, че през последните месеци ръководството на РЗС, включвайки депутатите воглаве с Яне Янев, проведе стотици събрания в страната. "Цялата посттоталитарна държава трябва да бъде изпратена в историята. Старият модел, обсебен от политико-икономическата мафия, която само сменя лицата си, трябва да бъде заменен от нов държавен ред. РЗС е единствената опозиция в България", бе основната теза на лидера на партията.

   На митинга ще стартира и общонационална подписка за провеждане на референдум. Законът дава възможност с 500 000 подписа той да бъде предизвикан, което е напълно изпълнимо, според Яне Янев. Ако референдумът е успешен, той ще прекрати мандата на 41-то Народно събрание, за да може да се премине към избор на Велико народно събрание и промяна на конституцията, надяват се от РЗС. В националната си обиколка Яне Янев обеща да дадат възможност българите да правят своите предложения за нова конституция и в интернет-пространството.

   От РЗС смятат, че е необходимо да се променят основните правила в държавата. С новата конституция, която Великото народно събрание следва да изработи, трябва да се намали бройката на депутатите от 240 на 100 души, да отпаднат депутатските, прокурорските и съдийските имунитети, всички изборни длъжности - депутати, кметове, съветници, да могат да бъдат отзовавани без оглед времето на мандата им, на нови принципи да бъде структурирана законодателната власт, да се обявят критериите за избор на народни представители, да се облекчи процедурата за импийчмънт на президента, да се променят правомощията на местните кметове и общинските съвети, както и да се заложи принципът на референдумната демокрация. Партията настоява за текст, според който когато 300 000 български граждани поискат провеждането на референдум, той да бъде задължителен. Чрез такъв реферeндум българските граждани трябва да изберат и формата на управление на страната – парламентарна, полупарламентарна или президентска република.

   Организиран е безплатен транспорт за съмишлениците на РЗС по места, който да ги откара на митинга в София. Така от Сливен автобуси ще трьгнат от площад „Хаджи Димитър” в 4.30 ч. сутринта. Справки на тел. 0888 301 888.

baraban.bg ©

Top Desktop version