Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Гей празниците в София – две мнения

 

duga   Едноседмична подгряваща програма за гей парад в София, стартира от утре. Предстоящите прояви може да видите тук. Кулминацията е на 26, когато третият поред парад на сексуално различните, ще премине през центъра на София.

   София прайд се организира всяка последна събота на юни. Това е шествие за гей права, толератност и обществено приемане на хомо, би и транс-сексуалната общност в България.

  

Светлозар Николов, председател на „Организация за обществена самозащита - Едно”:    

   Ние, хората сме сътворени да създаваме семейства между мъж и жена. Това е естественото развите на човешките взаимоотношения, чиято цел включва и създаването на ново поколение. Всичко друго е противоестествено и няма как да доведе до благополучие на обществото като цяло.

   Хомосексуалистите са хора с много таланти и са ценни за обществото. Те не трябва да бъдат отхвърляни и обвинявани като хора. Ние имаме нужда от тях като съграждани. Но не можем да приемем за правилна тяхната сексуална ориентация и откритата й демонстрация. Трябва да бъде ясно за цялото общество, че това поведение не е правилно и не е възможно да се приема като естествено. Демонстрацията на нещо неправилно не бива да се толерира в едно съзнателно и морално общество в една християнска държава. Ние трябва ясно да заявим позицията си, когато виждаме, че се демонстрира нещо, което е във вреда на цялото общество. Убедени сме, че такива демонстрации с нищо няма да допринесат за благополучието на нашето общество.

   Ние не искаме хората-хомосексуалисти да бъдат отхвърляни от обществото. Те са ценни хора като нас, с всякакви таланти и недостатъци и заедно с тях можем да създадем едно по-добро общество. Ние сме твърдо против и осъждаме агресията, гоненията, и обидите към тези хора!

Хомосексуалното поведение и демонстрация са неправилни и могат да доведат до объркване в подрастващото поколение, което ще доведе до много тежки последици за цялото общество.

   Молим ви, дами и господа, да не демонстрирате своята хомосексуална насоченост. Ние ви приемаме като ценни хора, но не одобряване хомосексуалния ви начин на живот! Не ви осъждаме лично, но осъждаме демонстративното ви хомосексуално поведение. Не е редно да се извършват такива демонстрации, които се опитват да налагат неправилни взаимоотншения.

   Ние няма как да приемем за правилни еднополовите съюзи – това НЕ МОЖЕ и НИКОГА няма да бъде МОЕТО СЕМЕЙСТВО!

 

Максимилиан Беровски, доброволец на София прайд 2009:

   Докато някои хора не разбират мотивацията на прайда или директно го отричат, ще продължаваме да обясняваме смисъла той да се провежда. Едни, които не мислят достатъчно, ще кажат „Защо да вадим това, което става в леглото, на улицата"? Драги, на парада никой не се сношава с никого. Аз не демонстрирам гордостта си от това, че си лягам с мъж, а от факта, че имам правото да го правя, тоест, горд съм с човешкото си достойнство да упражнявам избор.

   Най-честият отговор, който получаваме е „Имай си правото, прави си го, но не ни го натрапвай". Дори само вината, която тъй лековато авторитарно се вменява на гейове и лесбийки, защото се „натрапват", просто бидейки естествени, е повод за ответ. Аз съм на парти и излизам на балкона да изпуша цигара. Там срещам момче, което също пуши. Лафим си за неща като коя ти е любимата бира и кой къде е пътувал наскоро. Той споделя „Пич, ако знаеш колко са яки мацките в Париж", аз най-непринудено отвръщам „А само да видиш колко са потентни мъжете в Кюстендил". Тук последващите реакции са а/ човекът остава cool, макар и леко изненадан б/прекъсва разговора и след малко го виждам да се киска с приятелите си на „оня педал на балкона" в/ тегли ми един нож и ме бие с бокс, докато не стане сцена за happy three friends. От последните две следва, че е напълно нормално един хетеро човек да „натрапва" сексуалността си, но това е дразнещо, неприемливо и заслужаващо подигравки, щом идва от гей. За съжаление в България б и в са бит. В бита ни е нормално различните да бъдат бити или убивани. Прайдът е една от контра реакциите на тази реалност, той е необходим толкова, колкото е необходимо бялото, за да се отличи от черното. Докато ежедневно по подразбиране аз трябва да се разкъсвам между маската - страх да бъда отхвърлен и естествеността да изразявам себе си в какъвто и да е социален контекст (без това да е проява на недискретност или натрапчивост), имам пълното основание да се боря гласно и гордо за свободата си и промяна на статуквото.

   За съжаление много ЛГБТ хора пасуват от каузата и пребивават, както напоследък е модно да казваме, като вампири в уютния здрач на friendly клубове или си веят снимки на телесата в сайтове за запознанства. Сексуалността се изживява до това ниво. Аз казвам ОК, живейте, както ви харесва. Но не мога да не се питам колко е голямо щастието ви и до колко е морално и нравствено да неглижирате ангажираност, която е не по-малко свойствена и значима от тази на добри синове, дъщери, братя, сестри или граждани, на които им пука за себе си и за другите. Вие няма да отидете на прайда, но ще сте на линия за партито в ID.

   Крайно грешно разбрана е християнската максима „Ударят ли ти едната буза, обърни и другата" в случаите на хомофобски прояви. Безплодно е и да си мислим, че сме над тези неща и че няма смисъл да отвръщаме, казвам това от позицията на малтретиран заради сексуалността си човек. Пасивността и примирението в този случай са бавен път към смъртта. Независимо твоята или на друг човек. Един приятел, геймър на стратегически игри, някога ми каза „Ако стоиш в базата си и само мирно си градиш укреплението, врагът ще атакува и ще го руши. Трябва да нападаш, ако искаш да оцелееш."

   Нелепо ми се струва и гледището, че прайдът е дезинтегриращ и постига обратен на желания ефект. В държавите, които имаме за напреднали, и от които се взима пример във всяко друго отношение, да си гей вече е не по-малко нормално от това да си черен или жълт, сексуалната революция е минало и се радва на плодовете си. Там за парада не се води цялата тегава социална дискусия трябва или не да го има. Неонацистите и други хомофоби не се подхилкват под сурдинка с водещите на тв предавания в ефир, защото знаят, че ще бъдат подведени под наказателна отговорност. Хората отдавна са възпитавани срещу предразсъдъците и са разбрали, че не могат да ги проявяват безнаказано. Прайдът е лежерен празник, повод за забавление. Междувременно България се влачи и дърпа назад. Но това е само естествен стадий от дългосрочна промяна. Никога не съм чувал за тиха революция.

   Шествието на 26-ти юни, както вече казах, е празненство. Не самоцелно развяване на перата на Елза Парини, а осмислен триумф на една година или на един живот, в който всеки ден правим по нещо малко, за да променяме света. Като даваме повод на хората , които харесваме и обичаме, да вярват в нас и да ни ценят за това, което сме. Като не свеждаме глава под репресиите. Като живеем в мир със себе си. Силни сме заедно.

   СЛЪНЧЕВ, НО ПО ВОДА ПРАЙД НА ВСИЧКИ.

baraban.bg ©

Top Desktop version