В Сливен решиха да си искаме костите на Кръстьо Асенов

baraban.bg

В Сливен решиха да си искаме костите на Кръстьо Асенов

Asenov   Кръгла маса, която да дебатира дали костите на македонския революционер и войвода Кръстьо Асенов – роденият в Сливен племенник на Хаджи Димитър – да бъдат поискани от гръцкото правителство и пренесени в родния му град, организира сливенската организация на ВМРО – НИЕ. Болшинството от присъстващите се подписаха под писмото, което ще бъде изпратено до министъра на външните работи Николай Младенов и в което се иска предприемането на стъпки чрез министерството пред Република Гърция. От ВМРО-НИЕ обещават финансиране на експедиция, която да потърси гроба. Подкрепа обеща и областният управител на Сливен Марин Кавръков. Намерението е ако костите наистина бъдат намерени и пренесени, те да намерят място в костницата, която е под паметника на Хаджи Димитър и в която не са костите нито на войводата, нито на някой от осмината сливенски възрожденци, чиито бюстове са на паметника. Част от присъствалите на форума, сред тях и историци от Регионалния исторически музей, остават скептични към идеята, с мотива, че с акта на венчавката си по време на въстанието, Кръстьо Асенов се е венчал за Македония. Те приемат идеята само в частта й гробът на революционера да бъде издирен и обозначен, за да стане обект на поклонение, за което и следва да се търси съдействието на българската дипломация.

   Кръстьо Асенов е един от най-изявените българи в национално-освободителните борби. Неговата чета води героични сражения в Кукушкия район. Преди това той, заедно с Яне Сандански и Христо Чернопеев организира т. н. афера мис Стоун. Убит е на 25 юли 1903 г. в село Корнишор, днешното Кромни / Κρώμνη / в Гърция, по време на Илинденското въстание, от хора от своята чета. Поводът – женитбата с македонската революционерка Ана Малашевска, но причината, според историка и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, водещ и на кръглата маса, са невежеството и суеверието сред част от четниците. Те не са разбирали действията на Асенов, един от интелектуалците във въстанието, който освен другото, е изисквал железен ред и дисциплина в четата.

   Според доц. Павлов, има сведения, че гробът на Кръстьо Асенов следва да се търси в гробището на днешното с. Кромни в област Централна Македония, ном Пела, дом Кирос.  

baraban.bg ©

Top Desktop version