Разпети петък, 13-ти, че и клеймосани…

baraban.bg

Разпети петък, 13-ти, че и клеймосани…

Sv.Joan_Krastitel_-_moshti   Разпети петък, 13-ти. По-злощастно съвпадение в календара едва ли може да има. Денят на кръстните мъки на Иисус Христос. Но и да не си християнин, числото 13 отколе се смята за фатално (фатално лошо) – не много ясно защо, но може би именно затова. А пък ако се съчетае и с петък…

   Двойно по-потиснати, ако слушаме свещениците, следва да се чувстват гражданите на Сливен. Някой откраднал частица от светите мощи на Йоан Кръстител. Вече се пророкува, че това ще докара нещастия на целия град, даже и земетресението, разлюляло ни на 30 март, било част от Божието наказание. И църковни отци, и историци изказаха хипотези за личността на крадеца - силно религиозен или безскруполен печалбар. И срещу единия, и срещу другия тип хора,  храмовото настоятелство би следвало да вземе мерки.

   Истината е, че сливенци не проявиха кой знае какъв интерес към светинята. Само в първия ден на гостуването й в църквата „Свети Димитър“ имаше известно струпване на хора, които и без това са приобщени към храма. Който е влизал в църквата в следващите дни, особено вечер, знае, че рядко има компания, освен храмовите бабички, които по принцип си седят в предверието, при свещите. А, и като казах свещите… Църквата и нейните отци по-добре да оставят Бог да определя кого да осенява с благодатта си и кого да наказва. И да се заемат със забатачените си земни дела, за които Той им е дал прерогативи (според тях). Например да настояват Светият синод да върне пак на богомолците свещите от 10 стотинки. Защото на дни като настоящите и най-бедните искат да запалят свещ. 20 стотинки може и да не са много, но са два пъти повече от 10. Пък и все си мисля, че нито Йоан Кръстител, нито Бог, раздават благодатта си според големината на свещите.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version