Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

mediiВладислав Прелезов

Днес

 

Всяка политика на партиите, правителствата или на определени обществени шамани се тиражира в медиите. Когато се определи, организира и утвърди дадено послание, се пуска в специално интервю, материал, коментар в медийното пространство. Изчакват се обществените нагласи и веднага след това се определят местата, където да станат обширните, тежките интервюта. Да се утвърди със сигурност казаното. Въобще медийната общност не е в състояние сама да се защитава, отстоява и търси свободата си. Интересно е да забележиш, че героите са едни и същи, че понякога говорят в няколко медии наведнъж и се чуват точните неща, за да се проумеят от публиката.

 

Има няколко мънички вестничета и радиостанции, които си позволяват да критикуват, да се опълчат на политическата система, плахо, страхливо и да променят пейзажа. Със сигурност никой не забелязва техните разсъждения, защото политическият плурализъм липсва от пейзажа. До такава степен свикнахме с еднаквия подтекст, че ако се появи различна гледна точка, някои ще получат сърцебиене от радост. Ще четат или слушат материала, ще се радват на смелата редакционна позиция и ще забравят на мига свободното слово. Веднага, след като изхвърлят материалите в кошчето, загасят радиото, изключат телевизора или им изгори компютърът. Може и да предадат хартията на вторични суровини. Все ще имат полза от няколко стотинки. По-стойностни в момента от свободата на словото.

 

Критиките към медийното пространство в България са глухи на фона на просмуканите корпоративни интереси. На огромните финансови средства за материали, които да разкриват най-добрите страни на този или онзи, на покупката на някой холдинг или на понижаването цените на лекарствата. Впрочем, в повечето случаи разбираме цената на тази политика – кауза пердута за обществото. Колкото и да наливаш финансови средства за популяризиране на това или онова, просто не се получава. Обществото трудно се лъже, а в някои случаи на лъжата краката са къси. Бързо се разбират популистките писаници и когато нещата опрат до джоба на малкия герой, всичко отива напразно. Отново се подготвят „добрите“ материали, за да се въздейства на общественото мнение. Да се внуши, че се прави най-доброто за хората. Каква наивност, която все още продава много издания. Това е от години.

 

Коалицията на честните издатели заедно с политическите герои водят до натиск, цензура и журналистически страх. Да не кажеш това, което мислиш, за да не си загубиш работа. Свободата е философско понятие, което заглъхва с края на мандатите и се появява отново при всяко следващо правителство. Започва се с остро хулене, стига се до реалните параметри в неотложните реформи. Когато се стигне до финала, настъпва объркването. Търсят се сравнения и доводи, за да покажат, че всичко приключва в розови нюанси. Но пердето бързо се прокъсва и лъсват голите обещания без покритие. Не съм измислил цялата тази въртележка. Има достатъчно мозъчни тръстове, които са ангажирани да правят и отъпкват добрите неща. Те са пряко свързани с медийното отразяване и така кръгът винаги е затворен.

 

Напоследък интересите определят и доколко да се търсят сензации. Разследващата журналистика боледува все повече, защото никога не знаеш под криминалния сюжет кой заек ще излезе. Било то виден политик, общественик или бизнесмен, завъртял колелото на корупционните практики. Винаги така става и тогава иди търси обективността. Не можеш да се измъкнеш от нападките, които ще се изсипят върху теб. Да не говорим за изданието. То може да обяви фалит или така да бъде охулено, че да затвори врати за дълго време. Законът трудно защитава медийната среда, защото самата съдебна система е в криза и можеш да чакаш с години да решиш даден казус в полза разследващата журналистика.

 

Тематичното разнообразие на пръв поглед е пренаписване на сюжети и налагане на точно определени фрази, послания или материали. И така до края на света. Дали ставаме все по-свободни? Мога да се разсмея и на най-заклетите радетели на свободната журналистика, че едно е да искаш, друго е да можеш и трето е да осъществиш… Мечтите си…

baraban.bg ©

Top Desktop version