Консенсус: по-ниски заплати!

baraban.bg

Консенсус: по-ниски заплати!

   Какъв е резултатът от проведената среща между инициативния комитет, протестиращ срещу неморално високите заплати на общинските съветници в Сливен и представители на съветниците?

   Този път срещата се състоя. В зала „Май“ освен петимата представители  на комитета, дойдоха и представители на политическите групи в местния парламент и председателския съвет, воглаве с председателя Мария Григорова. Дебатът започна с миролюбив тон, премина през говорилня, гравитираща към лични обиди и в крайна сметка стигна до консенсус. До него се стигна, въпреки, че всяка страна отстояваше своята теза докрай. Протестиращите граждани – че е неморално в беден град с висока безработица съветниците да получават за допълнителна работа, извън основните си доходи, заплата, далеч по-висока от средната за региона - 1067 лв.за съветник, ако е участвал във всички заседания през месеца (адв. Юрий Янков). Моята заплата е заслужена – взели сме най-много на брой решения, сравнено с подобни общини (Мария Григорова), настояваха съветниците. От групата съветници на ГЕРБ посъветваха протестиращите граждани да се вгледат повече в деянията на кмета и общинската администрация, защото спестените евентуално пари от заплати на съветници, ще отидат за заплати на назначени с граждански договори военни пенсионери (Димитър Митев). Съветниците попитаха и какво следва да се разбира под „морална заплата“. Тук мненията на протестиращите варират – от социалната пенсия за страната, която е 113 лв. (Йордан Чолаков), през 150 лв. (Ася Мерджанова), до средната заплата за общинската администрация или за общината.  Като при това „ако искате гражданите да ви уважават, въведете по-ниската си заплата със задна дата, както въведохте по-високата“ (Галин Хасърджиев).

   В крайна сметка, оказа се, че дебатът е едва ли не постфактум, тъй като общинският съветник Минко Минчев (БСП – един от малкото радетели за по-ниски заплати в общинския съвет), вече е внесъл предложение и то е залегнало като точка 2 от дневния ред на следващата на 26 юни сесия. Предложението е за 40% от заплатата на председателя на общинския съвет за общинските съветници, вместо досегашните 60%. При това положение дебатиращите се концентрираха около два варианта:

-          Заплатите на съветниците остават в сегашния размер, като те получават 150 лв. от тях, а останалите постъпват във фонд за дарения.

-          Заплатите се намаляват на 40 % от заплатата на председателя (което е около 720 лв. при заплата 1 799 лв.)

   Един от двата или трети вариант ще изберат избраниците ни, ще видим на 26 юни. Междувременно и у присъстващите на дебата журналисти възникнаха някои въпроси: морално ли е съветниците да се правят на дарители с общите (на гражданите) пари; щяха ли да допуснат в дневния ред точка за преразглеждане на заплатите им, ако не беше гражданското брожение (което те настояват да сведат до мрънкане на няколко само човека)…

    Впрочем, възниква и въпросът дали след като на основния инициатор на гражданския протест – поетът Христо Батинков  при операция преди дни му извадиха жлъчката, ще стане по-малко жлъчен спрямо стремежа за лична облага у обществени фигури или напротив…

   P.S.: Пък общинските съветници да се запитат защо срещу по-високи заплати на селските кметове никой не протестира... 

 

 

 

 

 

   А полицията напразно очакваше мълчаливо протестиращите пред общината по време на дебата граждани...

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version