Граждани почетоха Йордан Кювлиев

baraban.bg

Граждани почетоха Йордан Кювлиев

 

 

   Гражданите-жители на улица „Йордан Кювлиев“ в Сливен почетоха паметта на патрона на своята улица с поставянето на плоча с неговото име в началото на улицата (върху сградата срещу Кукления театър). Паметният знак е поставен по тяхна инициатива и с техни средства.  Автор  на плочата е скулпторът Николай Султанов, жител на същата улица.

 

 

 

 

 

   Талантливият художник Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в Сливен. През 1895 година започва да учи строително инженерство в Гентския университет, но през 1898 година се премества в Антверпен, където до 1902 година учи живопис при Жулиан де Вринт. След връщането си в България е учител по рисуване в гимназията в Сливен. Той е един от първите български маринисти и загива в морето край Несебър на 15 август 1910 година, докато се опитва да помогне на давещ се.

 

   Макар и отишъл си само на 32 години, Йордан Кювлиев оставя ярко творчество - около 70 платна с етюди, портрети и пейзажи, с впечатляващ колорит. Запомнен е от съгражданите си като модерна и културна личност, със свободен дух и широк размах. Той бил първият шофьор в града със собствена кола, първият български художник, участвал в световното изложение в Сен Луис, САЩ, с картината си „Бащин дом“, той урежда първата музейна експозиция в библиотеката на читалище „Зора“ с картините, завещани от предшественика му Димитър Добрович.

baraban.bg ©

Top Desktop version