Още една бутилка шампанско в чест на Стария бряст

baraban.bg

Още една бутилка шампанско в чест на Стария бряст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Още една бутилка шампанско гръмна в чест на Стария бряст на нарочната пресконференция, която даде фондация „Старият бряст“ по повод информацията, преди това разпратена и от общинската администрация, че най-сетне работата потръгва. Старият бряст в Сливен ще бъде ваксиниран и укрепен в края на март, гласи тя.

   През миналата седмица фондацията проведе среща, на която информира кмета Стефан Радев за плачевното състояние на сливенския символ. Кметът е изпълнил поетото на нея обещание и зам.-кмета на община Сливен Стефан Кондузов се е срещнал с представители на “Фортис Фасилити” – фирмата-консултант за Стария бряст. Преди срещата консултантите извършили заснемане с дрон на дървото. Снимките ще насочват специалистите как да се извърши орязването на клоните. Те ще бъдат укрепени и с въжета тип “кобра”, които са еластични и няма да се врязват в ствола. Обмисля се декоративно оформление на кората, което да замени циментираните участъци, а отделно ще бъде поставена и закупената още миналата година поливалентна ваксина.    

   Два са договорите, сключени между общината и фирмата. Единият е от 2014 г. за оценка на здравословното състояние на дървото на стойност 7 870 лева, без ДДС. Тази сума, която всъщност е за специалистите, е изплатена. Вторият договор вече би следвало да включи и дървото. Той е за възстановителни и укрепителни дейности на обща стойност 17 990 лв., без ДДС. Според условията, авансово е трябвало да се преведат 8 995 лв. Общината е платила около 6 000 лева. Предстои разплащането на остатъка по аванса от около 3000 лв., за да продължи работата по договора.

 „Най-после се предприемат мерки и за нас е важно да знаем, че няма да изгубим Стария бряст“, коментира председателят на фондацията Стефан Стефанов. Той припомни, че всички тези мерки е трябвало да бъдат взети през миналата пролет, но вместо това брястът е съхнал през цялото лято, а в дървото са се отворили стари хралупи.

   В пресконференцията взеха участие Георги Балулов и Доброслав Иванов, които подпомагат дейността на фондацията.

   Припомняме, че сливенският бряст надхвърля хиляда години. Стана ясно, че той е бил обект и на дипломна работа на студент от Лесотехническия университет, в която дългия му почти два пъти повече от нормалния за вида живот дипломантът обосновавал с това, че брястът е отделен в градска среда и не е могъл да бъде заразен от опасната „холандска“ болест, поразила събратята му.

   И така, специалистите са задоволени, платено им е, остава да видим и ефекта от специалните им познания. Засега все още повече са приказките, дано съотношението се обърне в полза на действията.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version