Кой широко отвори вратата?

baraban.bg

Кой широко отвори вратата?


   Докато едни юнаци веят байраци, други разкостват - в случая сградата на бившата тубболница в Сливен, но според мен, държавата. И аз бях от активните граждани, които вчера се обадиха на тел. 112. Препратиха ме към дежурния в сливенската полиция, който ми обясни, че да, така е, ама няма какво да се направи, пък и - празник е. После ме посъветва да се обадя на кмета. (Макар че сградата е държавна, а не общинска собственост.) После пък ми се обадиха от 112 да поискат точния адрес на обекта - е, знам улицата, но не знам номера, което било проблем. Все пак полиция отиде на обекта, което малко забави работата на разрушителите, но само малко... И не че приканващо широко отворената или затворената врата към този паметник на културата има някакво значение за тези, които мъкнат греди, талпи, дограма, но все пак областният управител да вземе поне символично да я заключи?

 

Жельо Радев, https://www.facebook.com:

КРИВА ЛИ Е СУДБИНА ИЛИ JE ДРЖАВА КРИВА?

   В тези дни светкавично се решава дълго обсъжданата съдба на изоставената от Министерството на здравеопазването сграда на бившата тубболница, която има статут на паметник на културата. Последните остатъци от дървенията в сградата ще стоплят за кратко мизерните жилища на обитателите на квартал „Надежда“. Не ги обвинявам. Дори мисля, че някой при тези действия доволно потрива ръце в очакване да придобие на символична цена апетитния терен. За набезите на мръзнещите ни съграждани, видно от снимките, е широко отворен порталът на някогашното лечебно заведение.

   През последните двадесетина години имаше много идеи и немалко финасови инжекции, за да бъде запазена сградата, макар и с променено предназначение. Обсъждаха се варианти, след ремонт, тя и прилежащият терен от близо 30 декара да бъдат предоставени за съвместно ползване от културните институти и организации в града.

   Имаше и други идеи, но паркът и сградата престанаха да се охраняват и естествено бяха подложени на вандалско разбиване и разграбване. Припомняме: преди години едно от крилата на болницата бе ремонтирано, като бяха вложени над 260 000 лв., от тях 40 000 евро от японски дарители и 9 000 лв. набрани от сливенските граждани в акция, инициирана от един бивш областен управител.

   В крайна сметка днес разрухата в центъра на нашия град триумфира като доказателство за деградацията ни като общност от граждани.

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version